Elämän tarkoitusta etsimässä

4. elo, 2016

Elämän tarkoitusta etsimässä

Ihminen on kaiketi koko olemassaolonsa ajan etsinyt elämän tarkoitusta. Minäkin pohdin sitä usein arjen työssä sekä monissa elämän käänteissä sekä erityisesti niinä hetkinä, kun jälleen kerran kohtaa elämän rajallisuuden.

Tuskin kukaan ihminen kuitenkaan on pystynyt selvittämään elämän suurta tarkoitusta tai salaisuutta, mutta on erittäin mielenkiintoista lukea kirjallisuutta kyseisestä aiheesta.  

Bestseller-kirjailija T. A. Barron on pohtinut paljon elämän tarkoitusta:  Mikä on elämän tarkoitus? Jos elämällä on tarkoitus, miten löydän sen? Barron on todennut. Tästä ajatuksesta syntyi suitsutettu puhe, jonka Barron piti Oxfordin yliopistossa vuonna 2013, sekä juuri ilmeistynyt kirja The Wisdom of Merlin: 7 Magical Words for a Meaningful Life. Avaimina elämän tarkoitukseen kirja antaa seuraavat seitsemän sanaa sekä bonuksena yhden, joka antaa niille kaikille voimaa:

Kiitollisuus

Täysillä elämiseen kuuluu kiitollisuus - joka ikisestä hengenvedosta, laulusta, rakkaasta, päivästä. Kiitollisuus auttaa huomaamaan ja arvostamaan ympärillämme olevia ilonaiheita ja mahdollisuuksia.

Rohkeus

Elämän tarkoitus on löydettävä aivan itse. Sitä ei voi ostaa. Sitä ei voi ottaa joltakulta muulta vastaan annettuna. Tarkoitusta on etsittävä, ansaittava ja tehtävä aivan omaksi. Kaikki tämä vaatii rohkeutta.

Tieto

Tieto alkaa tietämättömyydestä - sen hyväksymisestä, kuinka vähän tietääkään. Lisäksi muutama tippa nöyryyttä, ja voi säästyä valtamerelliseltä röyhkeyttä. Tämän jälkeen ripauksella uteliaisuutta voi oppia ja kehittyä loputtomasti. Tutkimusretkiä odottaa kaksi universumia. Niistä toinen löytyy kunkin sisältä ja toinen ulkopuolelta.

Usko

Seuraa uskoasi ja antaudu sen vietäväksi. Se johtaa suurempaan voimaan, syvempään tietoisuuteen ja korkeampiin totuuksiin. Muista silti, että vaikka oma uskosi on se oikea, se ei tarkoita, että muiden uskonaiheet ovat vääriä.

Ihmettely

Lapset näkevät maailman uutena ja ovat avoinna hämmästykselle. Ihmettely avaa tien mielikuvitukselle, ja se puolestaan tiet arvostamiseen, luovuuteen ja täyttymykseen. Ihmettelyn ydinasia on avoimuus ja läsnäolo kaikki aistit avoinna.

Anteliaisuus

Anteliaisuus ei ole sitä, että antaa muille mitä he tahtovat. Se on sitä, että antaa muille mitä itse tahtoisi. Jakaminen vaatii empatiaa. Niinpä varsinainen antaminen on vain näkyvä osa tapahtumaa. Sitä edeltää näkymätön lahja, joka lähtee sydämestä.

Toivo

Toivo vaatii rohkeutta. Maailmassa on niin paljon ongelmia ja epätoivoa, että toivo voi vaikuttaa saavuttamattomalta tai jopa mahdottomalta. Kyynisyys on toivon vihollinen numero yksi. Se, että epäilee aina, ettei suuntaa parempaan ole. Toivon liittolainen on uusien ajattelutapojen keksiminen, sillä niiden avulla on mahdollista löytää tapoja toimia paremmin.

Rakkaus

Rakkaus on kutsu, ei käsky. Kun sen voimalle antautuu, ei voi ennustaa, minne se johtaa.

Näihin Barronin ajatuksiin ei ole mitään lisättävää tai pois otettavaa. 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu