Ajatuksia uuteen vuoteen

31. joulu, 2016

Ajatuksia uuteen vuoteen

Tänään, vuoden 2016 viimeisenä päivänä luin Helsingin Sanomien pääkirjoitusta suurella mielenkiinnolla. Silmiini osui erityisesti lause "Hyvä- ja huono-osaisen maailman väliin jää monta miljardia ihmistä. Heillä elämä on viime vuosina muuttunut monin tavoin paremmaksi". Tämä on tietysti hyvä uutinen, mutta samalla tulee pohtineeksi huono-osaisten maailmaa, miten monta miljardia ihmiselämää sijoittuu juurikin sinne?

Suomalaiset kuuluvat ihmiskunnan vauraimpaan osaan, joten rikkaimman miljardin elämä on meille kaikkein tutuinta. Samaan joukkoon kuuluvat länsimaat, joissa vuoden 2016 uutistapahtumiin kuuluivat yllättävät äänestystulokset, tärkeimpinä Yhdysvaltojen presidentinvaalit sekä Britannian kansanäänestys EU-erosta. Näissä maissa vaalipäivänä äänestämisellä on merkitystä.

Maailman huono-osaisimmilla alueilla moni sen sijaan haluaa äänestää jaloillaan. Syinä ovat sodat, kriisit tai yleinen näköalattomuus. Usein kotiseutunsa jättäneet ihmiset päätyvät asumaan naapurimaihin, mutta osa väestön liikkeistä koskettaa myös ­Eurooppaa. Se heijastuu lähes jokaisen EU-maan poliittiseen ilmapiiriin.

 Köyhyys ja ali­ravitsemus eivät enää uhkaa väestön enemmistöä, vaan moni on päässyt paranevan elintason makuun. Lapset – ja siis myös tytöt – pääsevät kouluun, ja kouluissa hankituilla taidoilla on käyttöä työmarkkinoilla. Keskiarvoilla mitaten ihmiset elävät pitempään ja terveempinä kuin aiemmin. Hyvin suuri osa ihmis­kunnasta voi ajatella, että vuosi 2016 oli parempi kuin edellinen mutta seuraava vuosi on ehkä vielä parempi.

Lue HS.n artikkeli kokonaisuudessaan täältä: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005026927.html 

Tällaisia pohdin tänään, uuden vuoden kynnyksellä ajatukset jo siirtymässä huomiseen ja ylihuomiseen, jolloin päiväkeskus Aurinkorinne avaa ovensa joulun ajan sululta. Tervetuloa jälleen entiset ja uudet asiakkaat!

Onnekasta uutta vuotta 2017 kaikille!

Kuva: Internetin kuvamaailma, teksti: Raija Westergård / referaatti Helsingin Sanomien pääkirjoituksesta 31.12.2016

Jaa tämä sivu