Taidetta ja tarinoita

5. tammi, 2017

Taidetta ja tarinoita

Saamme päiväkeskus Aurinkorinteelle tauluja kunnan taidekokoelmista. Tarkoitus olisi näinä päivinä päästä ripustushommiin, vain taulukiskot puuttuvat joka asia on tilauksessa. Suurin osa tauluista sijoitamme käytäviin, ja muutamia oleskelutiloihin jne. Taidetunneliin (maanalainen yhdyskäytävä Aurinkorinteen ja terveyskeskuksen välillä) sijoitamme aikanaan myös tauluja, todennäköisesti kansalaisopiston taidekoululaisten töitä.

Nyt kyseessä olevat 21 teosta kunnan taidekokoelmista ovat todella hienoja ja osa varsin tunnetuilta taiteilijoilta (Usko Nyström, Pentti Kokko, Leo Pahlama jne.) ja monet taulujen aiheet kuvaavat Hämeenkyrön huikeita maisemia, vanhoja taloja, entisiä kouluja... Joukossa on yksi pysäyttävä muotokuva, äiti ja tytär (kuva ohessa). Kysymys kuuluukin, keitä taulussa on? Aika monet meidän asiakkaista ovat tunnistaneet...

Kyllä, äiti ja lapsi-teos on hämeenkyröläissyntyisen Eino Heljon öljyvärimaalaus kankaalle v. 1928, malleina Sigrid Sillanpää ja tytär Saara. Tämä teos on varsin kookas ja ajattelimme sijoittaa sen arvoiseensa paikkaan käytävän päähän, jossa valaistus on sopiva ja ympärillä avointa hengittävää tilaa. Taiteen ja  katsojan kohtaamisella on aina suuri merkitys. Kuten ortodoksisessa ikonitaiteessa, kuva katsoo aina ihmistä takaisin samalla tavalla kuin ihminen kuvaa, kyse on siis vuorovaikutuksesta, menneisyyden kohtaamisesta nykyhetkessä, tunnistamisesta, suurista hetkistä ja muistoista menneen maailman ja siitä kertovan taiteen äärellä.

Teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu