Ihmisoikeus. Aina.

14. tammi, 2017

Ihmisoikeus. Aina.

Luin tässä joku päivä Pirkanmaan Liiton uustiskirjettä ja maakuntablogia, jossa tällä kertaa vieraili kirjoittajana Mari Patronen. Patronen toimii I&O-kärkihankkeessa muutosagenttina Pirkanmaalla. I&O tarkoittaa siis hanketta, joka kehittää ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistaa kaikenikäisten omaishoitoa, joka - kuten tiedämme - on yksi tämän hallituksen kärkihankkeista.

Patronen kirjoittaa, että keskeisellä sijalla ovat iäkkäiden asiakkaiden hoito- ja palveluketjut. Tähän ketjuun siis kuuluu oleellisesti avoin yhteistyö sekä kotona (kotiin tuotetut palvelut) että omais- ja perhehoidon mahdollisuudet. Patronen painottaa myös kulttuuri- ja liikuntapalveluita, joita ei voi ohittaa pohdittaessa tulevaisuuden 2020 rakenteita. Patronen painottaa kokonaisuutta, ja onkin mietittävä mitä kaikkea ikäihmisen ja ikääntyvän elämään lähivuosina kuuluukaan. 

Viikolla katselin (tai oikeastaan kuuntelin) A-studion keskustelua. Siellä puhuivat poliitikot nimiä tässä mainitsematta, mutta kyse oli tässäkin keskustelussa sote ja että mitä kuntiin jää kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunille 2019 alusta. Yksi keskustelija puhui järkeviä: kunnissa pitää kehittää hyvinvointipalveluja ja sitähän me täällä Hämeenkyrössä olemme tehneet.

Muutaman vuoden takainen visio terveyskeskuksenmäen hyvinvointikampuksesta on jo toteutunut tai ainakin hyvällä alulla. Me Aurinkorinteellä kehitämme palveluitamme juurikin ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ehdoilla, monet palvelut ovat jo nyt ns. saman katon alla käytävällä toisiinsa yhteydessä. Toivonkin jatkossa enemmän yhteistyötä terveyskeskuksenmäen eri toimijoiden kanssa sekä myös erilaisten järjestöjen ja kolmannen sektorin kanssa. Yhteistyön verkkoja on jo heitetty... Tulevaisuus tehdään yhdessä. 

Kuva: Vanhustyön keskusliitto, teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu