Miljardin euron savotta

4. elo, 2017

Miljardin euron savotta

Kohta alkaa Suomen kaikkien aikojen suurin ja kallein julkinen it-projekti, nimittäin Sotekoodi maksaa miljardin. Näin kirjoittaa Juha-Matti Mäntylä viimeisimmässä Talouselämä-lehdessä. Todellakin, Suomi käyttää miljardi euroa sosiaali- ja terveysalan it-hankkeisiin vuosina 2018 - 2021.

Miljardi on veronmaksajan näkökulmasta käsittämätön hinta. Vaikka sote on valtava projekti, summa kuulostaa todellakin isolta, jopa hieman ylimitoitetulta. Vuosikymmenien saatossa kuntiin ja sairaanhoitopiireihin on hankittu kymmeniä erilaisia (ja keskenään keskustelemattomia) järjestelmiä ja jos pääkaupunkiseudulle jo ostettua amerikkalaista Apotti-järjestelmää ollaan laajentamassa koko Suomeen, hintalappu olisi tuo miljardi euroa. 

Mitä miljardilla eurolla saa? Hankkeiden suunnittelu ja ohjaus maksaisi heti 5 - 10 miljoonaa. Kansalliset kehitysinvestoinnit noin 100 miljoonaa, 18 maakuntaa eli vanhojen potilastietojärjestelmien, taloushallinnon ja henkilöstöhallinnon siirrot, alasajot, yhdistämiset, laajentamiset, uudistamiset, hinta 400 miljoonaa sekä soten digitalisaatio 500 miljoonaa euroa. (Lähde: STM ja Talouselämä)

Tällä hetkellä julkinen sektori käyttää sosiaali- ja terveysalan tieto- ja viestintätekniikkaan 550 miljoonaa euroa vuodessa. Suurin osa kuluu laitteiden ja järjestelmien ylläpitoon. Uusien järjestelmien kehittämiseen ja muihin investointeihin menee sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan noin 80 miljoonaa euroa vuodessa. Jatkossa summa siis moninkertaistuu.

Entä paljonko on paljon? Jos miljardi kappaletta yhden euron kolikoita pinottaisiin päällekkäin, kuinka korkea pino siitä syntyisi? Vastaus on 2328 kilometriä!

Teksti: Raija Westergård / Talouselämä-lehti nro.26

Jaa tämä sivu