Vapaaehtoiset sateentekijät

12. elo, 2017

Vapaaehtoiset sateentekijät

Sinun tulee antaa aikaasi

kanssaihmisillesi.

Vaikka se olisi miten pientä,

tee jotain muiden puolesta 
– jotain, mistä et saa palkkaa, 
vaan etuoikeuden tehdä se.

-Albert Schweitzer

Tänään kirjoitan Aurinkorinteen vapaaehtoisista, joita haluan kutsua tässä "sateentekijöiksi". Ilman vapaaehtoisia ohjelmanesittäjiä Kulttuuriklubimme ei toimisi niin kuin se toimii nyt. Sateentekijä tarkoittaa intiaanikulttuurissa henkilöä, joka osaa tanssillaan tehdä sateen, joka ravitsee kuivan maan ja saa ruohon viheriöimään, sateentekijällä on tieto, lahja ja kyky ja hän osaa kesyttää myös luonnonvoimat.

Kulttuuriklubin ohjelmisto - josta olemme saaneet paljon hyvää palautetta - muodostuu siis täysin vapaaehtoisten toimesta ja - ehdoilla. He eivät saa palkkaa, ei matkakustannuksia, ei mitään muutakaan korvausta, vain pullakahvit tarjoamme hyvässä seurassa ja se on riittänyt ainakin tähän asti. Ja meidän "sateentekijöitä" on paljon, he tulevat eri ammateista, eri harrastuspiireistä, yksi haluaa tehdä tätä ja toinen tuota jne. Ja mikä parasta, uusia ohjelmanvetäjiä ilmoittautuu mukaan tasaiseen tahtiin. 

Oheisessa kuvassa ovat meidän kaksi sateentekijää eli Peräkamarin pojat - duo, jossa Weijo Koskiranta laulaa ja Teuvo Suoniemi säestää. Heidän nimensä saa mainita tässä ja mainoksissa. Weijo käy lisäksi vetämässä Kesämökin gramofonia ja Kadonneen leyvyn metsästäjiä sekä suunnitelmissa vetäjäksi myös karaoketuokioon silloin tällöin.

Muutamat meidän vapaaehtoiset eivät halua nimeään esille ja sitä toivetta tietysti noudatan. Tosin tänä päivänä kukaan ei täysin säästy esimerkiksi kuvaamiselta, mutta itse yritän aina olla mahdollisimman korrekti ja sama sääntö pätee myös meidän asiakkaita kuvattaessa: ketään ei kuvata epäasiallisessa tilanteessa esimerkiksi papiljotit päässä yms.

Niin, tässä kohtaa haluan sanoa kuten Violeta Parra v. 1966: Gracias a la vida Elämälle kiitos tai laulun toinen suomennos Miten voin kyllin kiittää... Siis miten voin todellakin kyllin kiittää meidän kaikkia vapaaehtoisia sateentekijöitä?  Teillä kaikilla on joku erityinen kyky ja taito kohdata toinen ihminen, vanhus, ikääntyvä, seniori, meidän asiakas. Teidän lähellänne on aina helppo hengittää ja tuotte aina mukananne paitsi päivän ohjelman, myös ihmisen ohjelman takana - ja se on yhtä tärkeää kuin kaikki muukin. Näin oikea vuorovaikutus toimii ja toteutuu. 

Lämmin kiitos teille kaikille tässä vaiheessa matkaa, joka jatkuu... 

Teksti ja kuva: Raija Westergård

Jaa tämä sivu