Syksy maalaa maisemaa

25. elo, 2017

Syksy maalaa maisemaa

Jos kuulet sisäisen äänen, 
joka sanoo: ”sinä et osaa maalata”, 
jatka kaikin mokomin maalaamista 
– ja pian se ääni vaikenee.

-Vincent Van Gogh

Näin se taitaa olla, ja syksy itse osaa maalata parhaiten vuodenaikansa värit, vaikka toki Van Gogh oli taiteilija vailla vertaa. Itse pidän hänen Auringonkukkia-teossarjastaan, jotka taiteilija maalasi vuosina 1887 - 1889. Sarjaan kuuluu kaikkiaan 11 teosta, joista yksi tuhoutui toisessa maailmansodassa. Eräästä Auringonkukkia-taulusta muuten maksettiin v. 1987 Cristien huutokaupassa 39.9 miljoonaa dollaria. 

Vaikka syksyssä on aina jotain selittämätöntä melankoliaa, lähdön tunnelmaa, kaipausta ja ikävää, syksyssä on paljon muutakin: paitsi että koulut ovat jo alkaneet, myös harrastuspiirit ja muut toiminnot käynnistyvät (kylmän) kesän jälkeen entistäkin pirteämmin. Samoin meillä Aurinkorinteellä virittäydytään syksyyn ja ollaan mietitty mm. ohjelmia ja aikatauluja.

Aurinkorinteen kulttuuriklubin osuus siirtyy puoli tuntia myöhemmäksi eli syyskuun alusta klubi avoinna klo 13 - 13.45. Tämä muutos tehdään ns. yleisön pyynnöstä eli syystä, että koko Sote-kampuksen (Kurjenmäkikoti, veteraanitalo, Siljankoti, terveyskeskus) asiakkaat/asukkaat ehtisivät paremmin osallistumaan kulttuuritoimintaan niin halutessaan.

Aurinkorinteen syksyyn kuuluu muutakin: Muistikahvila pyörähtää käyntiin viikolla 38 eli tiistaina 19.9 klo 14 alkaen ja jatkuu viikoittain koko syksyn marraskuun loppuun asti. Tämä viikko (vk 38) on siis valtakunnallinen Muistiviikko, jonka teemana on Muistisairauden monet kasvot. 

Viikolla 40 ( 2 - 8.10) vietetään Vanhustenviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna Ikäpolvet yhdessä - Generationerna tillsammans, joka liittyy Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan. Aurinkorinteellä vietämme ko. viikolla tiistaina 3.10 Hyvänolon iltapäivää, jossa on luennoitsijoita eri teemoin sekä hyvän olon hoitoja moneen makuun. Järjestämme juuri tällä viikolla (päivittäin paitsi tiistaina) retkiä Monitoimikeskus Siltaan ja kirjastoon, jossa saamme infoa uudesta koulusta ja muista tiloista ja juomme siellä yhdessä päiväkahvit. Nuoria on lupautunut mukaan paikalle auttamaan ja seurustelemaan muuten vaan.  Tästä informoimme lisää myöhemmin kuten myös seuraavalla viikolla tiistaina 10.10 järjestettävästä Ikäneuvopäivästä.

Lokakuun lopussa (alustava päivä torstai 19.10) olisi tarkoitus järjestää Aurinkorinteen Syyssoitto eli pienimuotoinen satakuntalaishämäläisen ja vähän pohjalaisenkin pelimannimusiikin katselmus, mutta tämä on vielä suunnitteluvaiheessa. Palaan tähän(kin) asiaan seuraavissa kirjoituksissani.

Mitä vielä tähän loppuun kirjoittaisin? Luin kerran tällaisen pikkutarinan jostain ja se jäi mieleeni. Pohdinkin, että meidän pitäisi nähdä joskus maailma lapsen silmin:  

Rakastan kertomusta pienestä tytöstä, joka näytti opettajalle maalaamaansa kuvaa. Se esitti puuta, ja puu oli maalattu purppuran väriseksi. Opettaja sanoi: "Kultaseni, minä en koskaan ole nähnyt purppuranväristä puuta." "Ai", sanoi tyttö. "Sepä todella ikävää." 

Teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu