Katso pohjoista taivasta

8. syys, 2017

Katso pohjoista taivasta

 Kun rakastan kiviä, kun rakastan graniittia,

olkoon se sallittu minulle.

Se on minun lapsuuteni kalliopohja,

joka kantaa ihmiset, toistensa lomaan

puristuneet kiteet, eriväriset ja särmikkäät.

Särmistä, kalliosta, hongasta

syntyy ja elää kieli

talven pitkin sanoin,

lumen lyhyin, se on meitä,

se elää taivaan alla...

 Tänään kirjoitan runoudesta ja kirjallisuudesta,  nimenomaan runokokoelmasta Katso pohjoista taivasta, toim. Jenni Haukio. Tämä runokokelma on saanut nimensä Helvi Juvosen runosta Kalliopohja v. 1955, josta ote yllä. Katso pohjoista taivasta-teoksen runoja tulkitsi hienosti Inkeri Sutinen Aurinkorinteellä mennä viikolla. Huikaiseva hetki hienon teoksen äärellä.

Lisäksi Inkeri tulkitsi otteita Sinikka Nopolan Eila, Rampe ja elämän tarkoitus-teoksesta (v. 2011), ja meidän asiakkaita nauratti kovasti hauskat jutut. Edelleen tässä kohtaa ihmettelen Inkerin muistia: pitkiä runoja ja muita juttuja vikaisematta kertaakaan kirjaan tai muistiinpanoihin! Kiitokset Inkerille vielä tätäkin kautta! Yhteinen matkamme jatkuu...

Aurinkorinteellä - muun ohjelmiston ohella - runot ja runonlausujat ovat aina odotettuja vieraita. Ja mikä parasta, lisää lausujia ja lukijoita on lupautunut mukaan toimintaamme. Uutena ideana pohdinkin Aurinkorinteen lukupiiriä, mutta tämä on vielä kehittelyvaiheessa. Uusi ja hyvin toimiva äänentoistolaitteistomme takaa hyvän kuuluvuuden ja juuri siitä syystä kaikki kirjallisuuteen (ja runouteen) liittyvää toimintaa on kehitteillä.  

"Katso pohjoista taivasta on vahvalla näkökulmalla koottu, tulevaan suuntaava kokoelma Suomen itsenäisyyden ajan runoja. Esipuheessaan Jenni Haukio korostaa, ettei runouden ymmärtäminen vaadi kirjasivistystä tai erityistä mielenlaatua. Runoutta tarvitaan sekä älyn että tunteen tarpeisiin ihmiselämän tärkeimmissä hetkissä: ilossa ja surussa, uutta elämää vastaanotettaessa ja jäähyväisissä.

Katso pohjoista taivasta-teoksessa mukana on 367 runoa 160 eri runoilijalta Aleksis Kivestä nykyrunoilija OIli Heikkoseen. Teos on jaettu 12 osaan niin, että kokonaisuus heijastaa kronologisesti edeten Suomen kehittymistä itsenäistymisestä ja sota-aikojen koettelemuksista rakennemuutoksen ja kansainvälistymisen kautta nykypäivän moniarvoiseen todellisuuteen. Haukion ajatuksena oli, että osat voi lukea myös omina kokoelminaan. Eniten runoja on osuudessa ”Yhteinen totuus yhteinen vale”. Nämä runot ovat pääosin 1980-luvulta." (Aamulehti 6.4 -17)

Tällaisia ajatuksia tänään, eräänä syyskuun sateisena päivänä...

Teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu