Musiikki ja museo pidentävät ikää

20. loka, 2017

Musiikki ja museo pidentävät ikää

Löysin netistä artikkelin musiikin ja museokäyntien merkityksestä ihmisen elämänkaareen ja jäin pohtimaan - en niinkään musiikin vaikutuksesta ihmiselle (sen jo tiedän itsekin)  - vaan museon merkityksestä ihmisen elämässä. Itse olen jossain määrin museofriikki, mutta ymmärrän kyllä etteivät kaikki välttämättä ole. Kävin keväällä työmatkalla Moskovassa ja eräs henkilö matkaseurueessa kertoi etteivät museot ole ollenkaan hänen juttunsa. Ei kuulemma ole niissä käynyt, ei ymmärrä, että kukaan niissä ylipäätään viitsii käydä ja että käynnit ovat pelkkää ajanhukkaa.

No, matkaohjelmaamme kuului Kremlin kierros ja tämä kyseinen henkilö tuli myös mukaan, tosin "pitkin hampain". Puoli päivää kiersimme Kremlin alueella ja kierroksen jälkeen tämä henkilö olikin kovin positiivisesti yllättynyt kaikesta kokemastaan ja näkemästään. Kyse on siis monesti ennakkoasenteista. Kun vaan lähtee mukaan, voi kokea ihmeellisiä asioita.

Kremlissä muuten oli runsaasti ikonitaidetta esillä. Ikonitaiteesta sanotaan, että samalla kun ihminen katsoo Pyhän kuvaa, kuva katsoo ihmistä samalla tavalla takaisin. Kyse on siis vastavuoroisuudesta, tässä merkityksessä ei ole siis samantekevää, miten katsomme taidetta tai miten katsomme lähimmäistä, ihmistä lähellämme päivittäin. Tai miten puhuttelemme häntä? Vai puhummeko oikeasti hänelle ja mikä tärkeintä, kuuntelemmeko häntä?

"Pari vuotta sitten suuri, yli 50 000 osallistujaa käsittänyt norjalaistutkimus osoitti, että kulttuuririennoissa käyvät ihmiset voivat paremmin ja ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin kulttuuria kaihtavat. Ei ollut merkitystä sillä, kävikö vain nauttimassa muiden tekemää taidetta tai teatteria vai tekikö sitä ihan itse vaikkapa laulamalla kuorossa. Yhteys vielä syveni annoskoon mukaan: mitä enemmän ravitsi itseään kulttuurilla, sitä paremmin meni". (Mikko Puttonen Tiedelehdessä 7/2013)

– Kulttuuriharrastuksiin osallistuvat elävät huomattavasti pidempään kuin ne, jotka eivät niihin osallistu. Eroa eivät selitä tavanomaiset terveyttä edistävät tai haittaavat tekijät, kuten liikunta, sosiaalinen tausta, kolesteroli, sairaus tai mieliala, kertoo terveyden ja kulttuurin suhteita pitkään tutkinut neurologian dosentti ja kirjailija Markku T. Hyyppä.

"Taide kasvattaa myös sosiaalisia kansalaisia. Tämä selvisi, kun brittisosiologit tutkivat äskettäin, millaiset nuoret tekevät vapaaehtoistyötä. Jopa 65 prosenttia muita todennäköisemmin kansalaistoimintaan osallistuvat nuoret, jotka käyvät usein teatterissa, taidenäyttelyssä, baletissa, museossa, klassisen musiikin konsertissa tai urheilutapahtumassa. Southamptonin yliopiston sosiologi Matthew Bennett arvelee, että nuoret kokevat erottuvansa taideharrastuksellaan ja pitävät myös vapaaehtoistyötä tällaisena hienona juttuna." (Tiede-lehti 7/2013) Lue koko artikkeli täältä: https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/musiikki_ja_museo_pidentavat_ikaa 

Tämän artikkelin mukaan todellakin taide kasvattaa ihmistä. Olen lisäksi sitä mieltä ettei myöskään ihmisen ikä ole este taiteen kokemuksille. Siksi Aurinkorinteellä taide ja kulttuuri on vahvasti esillä arjessa, ei ainoastaan Kulttuuriklubin ohjelmissa vaan kaikissa arjen askareissa aamusta iltaan.

 "Mutta kuka määrittelee museoon säilötyn taiteen viimeisen käyttöpäivän?"

                                                                                  Torsten Mellengard 

Teksti: Raija Westergård

Jaa tämä sivu