Kuka täällä uskaltaa vanheta?

22. joulu, 2017

Kuka täällä uskaltaa vanheta?

Otsikon mukaisesti näin kysyy HelsinkiMission kampanja marras-joulukuun vaihteessa. Ja kysymys on toki aiheellinen ja ajankohtainen, koska yli puolet suomalaisista pelkää, että vanhuus tuo mukanaan yksinäisyyden.

Yksinäisyyttä on syytä pohtia erityisesti jouluna kun ihmiset kokoontuvat yhteen perhekunnittain - joilla on perhe. HelsinkiMission kampanja provosoi tahallisesti, koska aihe on tärkeä: "älä heitä vanhusta roskikseen". HelsinkiMissio haluaa haastaa yhteiskuntaa ja kansalaisia kohtaamaan vanhenemiseen ja yksinäisyyteen liittyviä pelkoja. 

Suomessa noin 400 000 ihmistä kokee yksinäisyyden elämänsä taakaksi. Joka päivä. Hämeenkyrössäkin on väkimäärään suhteutettuna aivan liian monta yksinäistä vanhusta. Me Aurinkorinteellä haluamme jakaa taakkaa ja lievittää vanhusten, ikäihmisten ja ikääntyvien yksinäisyyttä, johon ehdottomasti paras ”lääke” on toisten ihmisten seura esimerkiksi päiväkeskus Aurinkorinteellä. Tartumme siis HelsinkiMission haasteeseen, ja meillä myös uskaltaa vanheta kaikessa rauhassa.

Parhaat yksinäisyyden asiantuntijat ovat juuri yksinäiset ihmiset itse. He eivät sano, että ongelmamme on yksinäisyys ja että haluamme apua. He eivät käytä koko sanaa. Emme mekään Aurinkorinteellä tee niin, vaan keskitymme rakentamaan koko ajan erilaisia tapoja, malleja ja toimintakulttuureita, joiden avulla monet yksinäiset ihmiset pääsevät kuin huomaamatta yhteyteen toisten ihmisten kanssa. Juuri tämä on ollut yksi Aurinkorinteen ydintehtävä tänä vuonna, uutena vuotena 2018 ja myös tulevina vuosina.

Näillä sanoilla toivotan kaikille lukijoilleni rauhaisaa joulun aikaa ja onnellista uutta vuotta! Kiitos kuluneesta vuodesta ja tästä jälleen yhdessä eteenpäin...

Teksti: Raija Westergård (siteeraten HelsinkiMissio/Helsingforsmission jäsenlehteä 2/2017)

Jaa tämä sivu