Suuri sekaannus ja muita mietteitä...

18. helmi, 2018

Suuri sekaannus ja muita mietteitä...

Kuvassa Hämeenkyrön Sosiaali- ja terveyskeskuksen kampus kuvattuna Raipalan pellon suunnasta. Nuoli osoittaa meidän Aurinkorinnettä ja sisäänkäyntiä, jota moni uusi kävijä on etsinyt jopa epätoivoisesti. Nyt tämä kuva havainnollistaa sijaintimme hienosti. (kuvakaappaus, kuvaaja tuntematon)

Tiedätte muuten varmaan, hyvät lukijani, vanhan sanonnan "kilometritehdas"? Termi saattaa olla jotain länsisuomalaista slangia, joita toisinaan tulee mieleeni vanhan kotiseutuni  murreperintönä. Joka tapauksessa kilometritehdas tarkoittaa työttömyyttä, joutua työttömäksi, tulla potkaistuksi kilometritehtaalle eli maantielle jalkapatikkaan etsimään uutta työtä.

Niin, Iltalehden artikkelin mukaan "kilometritehdas" voi odottaa varsin monia työntekijöitä sosiaali-ja terveysaloilta aivan lähiaikoina jos ko. lehteen on luottaminen: "Jos julkisista palvelulupauksista pidetään kiinni, tulossa on kaikkien aikojen verilöyly, kun kymmeniä tuhansia kuntien palkollisten virka- ja työsuhteita lopetetaan. Vähemmän tuottavia tuki- ja aputoimintoja poistetaan. Asiantuntijoita, keskijohtoa ja päälliköitä irtisanotaan. Työt korvataan tehokkaammilla toimintatavoilla, eikä kaikkia töitä välttämättä korvata mitenkään, koska ne muuttuvat turhiksi töiksi.

Suuri työpaikkojen leikkaus toteutuu sote- ja maakuntauudistuksen kautta. Sitä voi hyvin kutsua vaikka yhteiskuntasopimukseksi, jossa yksityinen sektori auttaa valtiota säästämään yt-tsunamin avulla. Maakuntiin aluksi siirtyviä julkisia palveluita tuottaa nyt noin 210 000 nykyistä kuntien palkollista. Sosiaali- ja terveysministeriö olettaa, että yksityiset yritykset haukkaavat terveysmarkkinasta neljänneksen. Todennäköisesti osuus tulee olemaan suurempi, puolet tai sitäkin enemmän". Lue koko artikkeli täältä:

Joten eipä tässä kohtaa tämän enempää tällä erää. Täytyy vaan toivoa, että kaikki (Sote-uudistuksessa kaikenkaikkineen) menisi toivotulla tavalla, valitettavasti aika monella alkaa usko horjua vuosien epävarmuuden jälkeen. Ja loppua "sopankeitolle" ei näy...

Raija Westergård 

Jaa tämä sivu