Köyhät ovat aina keskuudessamme...

11. maalis, 2018

Köyhät ovat aina keskuudessamme...

Suunnilleen noin kirjoitetaan jo Raamatussa, Markuksen evankeliumissa luku 14. Lausetta on paljon siteerattu ja varsinkin, kun halutaan kirjoittaa köyhyydestä, suomalaisesta köyhyydestä,  eläkeläisköyhyydestä, kuten tänään Aamulehdessä Timo Kietäväinen, joka on työeläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja.

Pätkätyöt, nollasopimukset ja osa-aikaisuus ovat tämän ajan työelämää, jonka seuraukset näkyvät noin 15 vuoden kuluttua. Eläkeläisköyhyydestä on monia määritelmiä. Minimieläketaso eli takuueläke on Suomessa tällä hetkellä 775 euroa kuukaudessa. Usein eläkeläisköyhiksi lasketaan ne, joiden eläke on alle tuhat euroa kuukaudessa.

Ja samaan aikaan toisaalla: eduskunnasta tai europarlamentista eläköityneet (tai vaaleissa tipahtaneet) entiset edustajat nauttivat sopeutumiseläkettä, joka on (riippuen edustajan palkasta ja työvuosista) 4000 - 6000 euroa kuukaudessa! Ja tämän lisäksi voivat vielä ansaita lisää kuka milläkin keinolla: yritystoiminnalla, osakeyhtiöiden hallituspaikoilla, asiantuntijoina kuka missäkin projektissa tai hankkeessa jne. Näin tämä kansanedustajien eläkeläisjärjestelmä on toiminut jo kauan, mutta todennäköisesti tähän tulee muutos, jos on uskominen eduskunnan puhemies Paula Risikkoa, joka Verkkouutisten mukaan kertoi: "Meillä on tosi tiukka tilanne taloudessa edelleen. Siksi on jouduttu leikkaamaan monista sellaisista asioista, joista ei olisi pitänyt leikata, jos vain tilanne olisi ollut parempi. Samaan aikaan sopeutumiseläkkeeseen ei ole koskettu. Se ei vain ole oikeudenmukaista, Risikko sanoo".

Historioitsija Teemu Keskisarja kirjoittaa ET-lehdessä 2/17 elävästi ja hänelle tyypilliseen värikkääseen tapaansa köyhyydestä: "Pälpätys köyhyyden lisääntymisestä ei puhuttele minua pätkääkään. Historioitsijana tiedän kosolti suomalaisia köyhiä: laskiämpärin litkusta tapelleita kerjäläisiä, luurangonlaihoja vauvoja ja joukkohautojen nimettömiä röykkiöitä. En näppäile köyhyysmietteitäni hetken kuplassa. Omakohtaistakin kokemusta piisaa, joskaan ei kunniallista: jonotin leipää ehkä viimeisen kerran 13 vuotta sitten säästääkseni lantit viinaan ---sanassa sanotaan, että köyhät teillä on aina keskuudessanne. Niinpä niin. Köyhyys ei vähene saati poistu. Sieluissa se elää iankaikkisesti".

Mitä tähän enää voisi muuta lisätä?  

Raija Westergård

Jaa tämä sivu