Aktiivinen ikääntyminen ja uusi vanhustyö

20. touko, 2018

Aktiivinen ikääntyminen ja uusi vanhustyö

Olen innokas lukija ja seuraan yhteiskunnan tapahtumia tiiviisti paitsi tämän oman työni kautta, myös kunnallisen luottamustehtäväni vuoksi. On tärkeää pysyä ns. kartalla näinä epävarmuuden aikoina (Sote ja maakuntauudistus), ja pitää osata katsoa hieman pidemmälle kuin tämän päivän asetelmat äkkiseltään näyttävät. Mielelläni jaan tämän päivän ja  tulevaisuudenkin ajatuksiani myös teille, hyvät lukijat, jos jaksatte lukea. Ja kyllä te näköjään jaksatte, koska jo nyt on yli 15 000 kävijää näillä sivuilla!

Tänä päivänä puhutaan paljon aktiivisesta ikääntymisestä ja myös siitä, miten uusi ja uudentyyppinen vanhustyö avaa vähitellen toisenlaisia väyliä ja toimintatapoja perinteiseen vanhustyöhön nähden. Nyt en tarkoita digitalisaatiota tai keinoälyä vaan aivan uudenlaista suhtautumista vanhuuteen, ikääntymiseen, ikääntyvän kulttuuriseen vuorovaikutukseen, kulttuurikokemuksiin ja niiden luomiseen, jossa ikääntyvän ja iäkkään henkilökohtaiset tarpeet ja mieltymykset pyritään ottamaan entistä paremmin huomioon.

Helsingin Tavastiaklubilla pyörii silloin tällöin Mummodisko, joka on ollut menestys. Mummodisko ry:n järjestämä tapahtuma lähti liikkeelle kahden opiskelijan kouluprojektina. Vanhustyön asiantuntijoiksi opiskelevat Mikko Haapalainen ja Joni Tammisalo halusivat huomioida ikäihmisten yksilöllisyyden myös musiikkimaun suhteen.Idea ikäihmisille suunnatusta diskosta lähti alun perin Haapalaiselta, joka oli huomannut, että palvelukeskuksissa soitettiin aina pelkästään humppaa, valssia ja ”karheimpia ikivihreitä”.

Mummodiskon perimmäinen tarkoitus on Haapalaisen ja Tammisalon mukaan maksimoida ikäihmisten hyvinvointi juuri tässä hetkessä ja luoda heille voimavaroja ja muistoja tulevaan.
”Täällä kuulemma säryt ja lonkkakivut unohtuvat. Paras palaute on ollut nähdä diskoilijoiden ilmeet ja hien määrä tanssilattialla”, Tammisalo kertoo. Molempien mielestä tärkeintä on nähdä ihminen sairauksien ja kolotusten takana.

Helsinkiläisessä Kannelmäen palvelukeskuksessa vastaavana ohjaajana työskentelevä Katja Lauronen kertoo, että perinteisesti vanhustyö on keskittynyt enemmän fyysisen terveyden hoitamiseen, mutta nykyään ihminen pyritään näkemään kokonaisuutena. Sosiaalisten kontaktien mahdollistaminen ja mielekkään tekemisen järjestäminen ovat nykyään vanhustyön keskiössä. ”Tärkeintä iäkkäille on saada tuntea olevansa edelleen tarpeellinen ja hyväksytty”, kiteyttää myös Mummodiskon järjestämisessä mukana ollut Lauronen. Lauronen on huomannut työssään, että vanhukset ovat usein avarakatseisia ja innostuvat helposti kokeilemaan kaikkea uutta. Rajoittuneisuus on hänen mukaansa usein enemmän työntekijöiden päässä.

Vanhustyön keskusliiton tutkijan Minna Pietilän mukaan kulttuuri ja ihmiset muuttuvat koko ajan, ja vanhustyön pitäisi muuttua samalla. Hän uskoo, ettei perinteinen vanhustyö tyydytä enää aktiivista elämää eläneiden toiminnan tarvetta samalla tavalla kuin ennen. 
Tämän päivän vanhustyössä pyritään saamaan myös eri sukupolvet ja kulttuurit kohtaamaan keskenään. Mummodiskossakin on tärkeää, että kaikkia suvaitaan. Ikääntyneistä ei myöskään tehdä stereotyyppisiä ja rajoittavia oletuksia. ”Täällä ei ole automaattisesti tarjolla kahvia ja pullaa, vaan meillä on baari auki normaalisti”, kertoo Haapalainen. Kahvi olisikin saattanut jäädä seisottumaan termariin, sillä ensimmäisen Mummodiskon myydyin juoma oli lonkero. Viimeksi diskoilijoille maistui eniten skumppa.

Vanhustyössä puhaltavat uudet tuulet, ja tulevaksi kesäksi on suunnitteilla esimerkiksi monikulttuurisuusteemaiset kesäjuhlat ja ikäihmisille suunnatut festarit. Lauronen kertoo, että nykyään vanhustyössä tapahtumia järjestetään ennakkoluulottomasti ja mahdollisimman monipuolisesti. ”Kukaan ei ole koskaan sanonut, ettei jotain saisi kokeilla. Villejäkin ideoita saa toteuttaa, kunhan se tehdään arvokkaasti ja toista kunnioittaen.” (Lähde: HS 20.5-18)

Tähän loppuun on todettava, että meillä Hämeenkyrössä ollaan todella ihan kehityksen ytimessä tässä kohtaa, koska noin kuukauden kuluttua 21.6 klo 12  starttaa jo toiset Aurinkorinteen Aurinkofestarit, tällä kertaa Siljankodin (1 kerros ylempänä) tarassialueella. Lue lisää täältä: http://aurinkorinne.simplesite.com/431352076 

Ja miksei jatkossa voitaisi järjestää Mummodiskoja kerran kuussa esimerkiksi Aurinkorinteellä? Jo nyt meillä musisoi säännöllisesti rokkibändi, joten siitä ei ole enää pitkä kehitysvaihe Mummodiskoon. Pohdin tätä asiaa uudelleen kun syksy saa. Mutta ensin nautitaan kesästä kaikilla aisteilla ja annetaan auringon paistaa täydellä terällä. 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja / Aurinkorinne

Jaa tämä sivu