Kiinteistöjalostajien markkinat

29. kesä, 2018

Kiinteistöjalostajien markkinat

Ai että mikä kiinteistöjalostaja? Taas yksi uudissana putkahti silmiini Hesarin tämän päivän lehdestä, ja artikkelista, jossa kerrotaan kuntien sote-kiinteistöistä otsikolla "Kuntien sote-kiinteistöissä muhii suuri ongelma - maakunnat voivat hylätä jopa puolet kunnan tiloista vuonna 2024".

Artikkelissa kirjoitetaan mm. näin: "Vuonna 2024 Suomessa voidaan nähdä historiallinen kiinteistöalan myllerrys, jossa miljardien arvosta kuntien tiloja jää tyhjilleen. Osa kiinteistöistä päätyy kiinteistöjalostajien käsiin, osa puretaan. Erityisesti etäiset ja huonossa kunnossa olevat terveyskeskukset voivat tällöin joutua vasaran alle. Taustalla on Suomen historian suurin kiinteistöjärjestely, jossa sosiaali- ja terveystoimintoja ollaan hallituksen kaavailujen mukaan siirtämässä maakuntien vastuulle. Järjestelyssä sairaalat annetaan lakkautettavilta kuntayhtymiltä maakuntien omistukseen ja edelleen Maakuntien tilakeskus Oy:lle."

Ja vielä: "Samalla Maakuntien tilakeskus vuokraa kunnilta kaikki niiden sosiaali- ja terveystoimintojen kiinteistöt ja antaa ne edelleen vuokralle näitä toimintoja pyörittämään ryhtyville maakunnille. Muutosten jälkeen Maakuntien tilakeskuksen hallinnoimien kiinteistöjen arvo on HS:n tietojen mukaan yli 15 miljardia euroa. Maakuntien on pakko vuokrata kuntien sote-kiinteistöt niiltä vähintään kolmeksi vuodeksi tai kunnan niin vielä halutessa vielä yhdeksi lisävuodeksi. Tilakeskus toimii tilojen edelleenvuokraajana. 

Vuonna 2024 Maakuntien tilakeskuksen vuokratulot laskevat edelleenvuokrakohteiden osalta merkittävästi. Silloin maakuntien ei enää tarvitse lain mukaan vuokrata kunnilta sen terveyskeskuksia tai muita sote-kiinteistöjä, vaan se voi vapaasti vuokrata haluamansa tehokkaat tilat vapailta markkinoilta. Tällöin maakunnat vuokraavat vain toiminnan kannalta tarpeelliset kiinteistöt kunnilta tai muilta kiinteistönomistajilta. Kunnat pelkäävät maakuntien valikoivan vain tehokkuussyistä vain rusinat pullasta niin että vain parhaat kohteet vuokrataan maakuntien käyttöön. Korvaavat tilat vuokrataan vapailta markkinoilta markkinahintaan. Tällöin erityisesti etäiset ja huonossa kunnossa olevat terveyskeskukset joudutaan purkamaan."

No niin, toivottavasti Hämeenkyrössä ei jouduta "jatkojalostamaan" sote-kiinteistöjä enempää kuin on tarve kunnan omasta näkökulmasta katsoen. Mutta on selvää, että paljon kiinteistöjä jää tyhjilleen, varsinkin muuttotappiolalueilta ja koska vuokratulot tipahtavat dramaattisesti,  näin on Maakuntien Tilakeskus arvioinut. Jatkojalostus siis tarkoittaa lähinnä rakennuksen  purkamista, jolla silläkin on tietty hintansa. Ja ns. trokarit astuvat tällöin näyttömölle varsinkin, jos kunnat eivät tiedä, mitä hylätylle kiinteistöomaisuudelle tulisi tehdä. Järkevintä tässä tapauksessa olisi myydä kiinteistöalan toimijoille eikä terveydenhuollon yrityksille, sanoo Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Olavi Hiekka  ja jatkaa: "Omistus ja käyttö kannattaisi pitää eri käsissä".

Hesaria 29.6 - 18 lainaten ja kommentoiden...

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu