Muisti katoaa - kuvat jäävät

13. syys, 2018

Muisti katoaa - kuvat jäävät

Ensi viikolla vietetään kansallista Muistiviikkoa, jonka teemana on "Tee muistiystävällisiä tekoja". Varmasti tunnemme monia muistisairaita ihmisiä lähipiiristämme, ihmisiä, joille tämä päivä on kadonnut kuin sakeaan usvaan, samoin eilinenkin, mutta lapsuuden aika saattaa olla muistikuvissa erittäin kirkkaana. Muistisairaan mielessä (ja mielestä) äiti ja isä ovat edelleen elossa, vaikka itselläkin jo saattaa olla ikää 80-90 vuotta. Samoin moni muu asia lapsuudesta on hyvin selkeää, Kekkonen edelleen presidenttinä ja kotiin pitäisi päästä, siis juurikin sinne lapsuuden kotiin. 

Vanhat valokuvat ovat muistisairaalle kuin ikkuna menneisyyteen, koska aika ja ajantaju ovat saattaneet muuttua käsittämättömäksi ja muistikuvat saaneet erilaisia merkityksiä mielen sopukoissa. Omaiset ovat usein varsin ymmällään sairauden edetessä. Kirjailija, kuvataiteilija ja taideterapeutti Nelly Jurvéliuksen teos Muisti katoaa - kuvat jäävät on omaisen näkökulma dementoituneeseen äitiin: "Tilanne on molemmille osapuolille hauras ja herkkä, vanhemman ja lapsen roolit kääntyvät elämässä ikään kuin ympäri. Vanhempi taantuu, ja sairauden myötä saattaa hänen persoonallisuutensakin alkaa pikku hiljaa muuttua. Nelly Jurvélius on työstänyt tätä kirjaa yhdessä dementoituneen äitinsä kanssa. Sen sijaan, että he olisivat tapaamisillaan tyytyneet juomaan vain kupillisen kahvia, he ovatkin alkaneet kirjoittaa äidin elämään liittyviä tarinoita sekä keräämään valokuvia tämän elämän varrelta. Lopputuloksena muisteluterapian avulla on syntynyt viehättävä kertomus, jossa sivutaan myös Suomen itsenäistymisen historiaa ja käännekohtia".

Kirjailija John Irving on sanonut: "Luulet, että sinulla on muisti, mutta muistilla on sinut." Muisti kun ei alistu tahtoomme. Se on altis vääristymille, se palauttaa mieleemme asioita, joita emme haluaisi enää muistaa, mutta se, minkä haluaisimme muistaa, pysyykin pimennossa. Tämä on mielenkiintoinen lähestymistapa muistiin ja muistoihin. Mitä me todella muistamme tai haluamme muistaa, muistaako muisti minut? 

Aurinkorinteellä on koko Muistiviikon 17 - 21.9 välillä runsaasti muistiaiheisia tapahtumia: esittelyjä, maistiaisia, aivojumppaa, pelejä, muistihoitaja vierailee, Muistikahvila aloittaa kesätauon jälkeen jne. Seuraa ilmoittelua Facebookissa, Menoinfossa ja tämän sivun yläpalkissa Ohjelmaopas-osiossa. Muistiviikon ohjelma myös UutisOivassa 13.9-lehdessä.  

Kun autamme toisia, 
autamme myös itseämme, 
sillä mitä tahansa hyvää annammekin, 
se kiertää täyden ympyrän 
ja palaa takaisin meille. (Flora Edwards)  


Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu