Pirkanmaa: 100 miljoonaa euroa

25. loka, 2018

Pirkanmaa: 100 miljoonaa euroa

Tämän päivän Aamulehdessä on todella pysäyttävä artikkeli siitä, miten paljon maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu on tullut tähän mennessä maksamaan. Ja siis kyseessä on vasta uudistuksen valmistelu. Niin, vuodesta 2016 alkaen 100 miljoonaa euroa ja tämä on vain Pirkanmaan osuus! Ja lisää rahaa tarvitaan Pirkanmaan maakuntauudistuksen muutosjohtaja Jukka Alasentien mukaan ict-järjestelmiin noin 20-30 miljoonaa vuoteen 2021 mennessä.

En oikeastaan enää tiedä, mitä sotesta ja maakuntauudistuksesta ajattelisin. Tai tiedänhän minä. Olen ollut jo vuosia varsin sotekriittinen ja nämä uutiset vaan vahvistaa sitä. Ja kuten aiemmin olen kirjoittanut, millainen olisi hintalappu, jos uudistushankkeita yms. tarkasteltaisiin esimerkiksi 2000-luvun alusta alkaen? Ehkä on parempi ettei ajattele menneisyyttä tässä kohtaa.   

"Pirkanmaalla uudistuksen parissa työskentelee eri organisaatioissa, kuten kunnissa, noin 1 500 ihmistä. He osallistuvat erilaisiin työryhmiin, kokouksiin ja selvityksiin. Pirkanmaan liiton palkkalistoilla maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa on nyt 60 henkilöä. Koko maassa uudistuksen kimpussa on Alasentien mukaan noin 15 000 henkilöä. Hän esitti hiljattain Radio Sunin haastattelussa, että maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa on palanut rahaa kaikkiaan noin kaksi miljardia euroa.

Alasentie toteaa mittakaavan kuvaavan, että kyse ei ole mistään pienestä harjoituksesta. Eikö sama summa olisi kulunut joka tapauksessa palkkamenoihin ilman uudistuksen valmistelua? –Kyllä, mutta aikaa ja rahaa olisi voitu käyttää johonkin muuhun, Alasentie sanoo. Hän myöntää, että uudistuksen parissa työskenteleviä hieman turhauttaa hankkeen hidas eteneminen, kun on nähtävissä, että uudistus "luo mahdollisuuden tuottaa hyviä palveluja".

Uudistuksen valmisteluun lähdettiin, vaikka lait eivät olleet valmiina. –Otettiin riski, ja nyt vähän näyttää, että riski realisoituu. Jos jatketaan, niin porukassa on sellainen fiilis, ettei haluta samanlaiseen tilanteeseen toista kertaa." (Aamulehti 25.10-18)

Nyt jo tiedetään, että uudistus lykkääntyy, eteen on tullut moninaisia ongelmia ja myös aiemmin tälle syksylle kaavailtu Maakuntavaali on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Tätä kautta myös epävarmuus sekä asiakkaiden että henkilöstön kesken on lisääntynyt ja epävarmuus kasvaa kaiken aikaa. Epavarmuutta ei niinkään tuota palveluiden saatavuus ja hinta vaan sen monimutkaisuus. Ainakin ikäihmiset tuntuvat olevan uudistuksen suhteen "pihalla kuin lintulauta" - kuten eräs asiakas joku päivä kertoi.

Edellä mainittujen uudistusten suhteen tuntuu ettei enää kukaan tiedä lopullista maalia. Se vaan tiedetään, että vielä ei olla edes loppusuoralla, tuskin edes viimeisellä kierroksella urheilutermeillä ajatellen. Vaikkakin noin 15 000 ihmistä ympäri Suomen paiskii töitä kaiken aikaa, ja samanaikaisesti tietysti rahaa ”palaa” samassa suhteessa. Miten tällaiseen tilanteeseen on oikeastaan päädytty?

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu