Menneitä ja tulevia päiviä

27. joulu, 2018

Menneitä ja tulevia päiviä

Näin vuoden lopussa on tapana muistella menneitä. Minä kirjoitan tässä menneistä vain vähäsen, koska sisäinen ajatusrakennelmani katsoo mieluimmin tulevaan menneisyyden sijasta. Toki allekirjoitan täysin kenraali A. Ehrnrothin (1905 - 2004) paljon lainatun sitaatin: "Kansa joka ei tunne menneisyyttään, ei hallitse nykyisyyttään, eikä ole valmis rakentamaan tulevaisuutta varten." Ohessa kuva tulevaisuudesta, kenties jo olemassaolevasta futuristisesta  maailmasta, joka vaikuttaa käsittämättömältä, mutta perin kiinnostavalta tietenkin.

Aurinkorinteella kohta mennyt vuosi oli tapahtumia täynnä. Siis pelkistettynä joka päivä kulttuuriohjelmaa ja lisäksi päiväkohtaiset muut palvelut, jotka liittyvät hyvinvointiin, kuntoiluun ja terveyspalveluihin. Pääsääntöisesti pyrin kulttuurikalenteria laatiessani (siis olen itse vastuussa kulttuuriohjelmista ja siksi käytän niistä kirjoittaessani minä-muotoa) huomioimaan vuoden kierron, liputuspäivät, teemaviikot ja teemapäivät jne. ja niiden merkeissä laadin myös ohjelmat. Lisäksi kerran kuussa on Hämeenkyrön seurakunnan ja Rönsy Ry.n tuottamaa ohjelmaa.

Pyrin niinikään kerran kuussa järjestämään päivätanssit, kerran kuussa runo/kirjallisuustuokiot ja kerran kuussa jotain kotiseutuhistoriaan liittyvää ohjelmaa. Näiden lisäksi käy erilaisia musiikkiryhmiä viikottain tai harvemmin sekä tanssiryhmiä ja kuoroja noin 2 kertaa vuodessa. Lisäksi on erilaisia luentoja silloin tällöin erilaisista aiheista. Näillä kaikilla Aurinkorinteen vapaaehtoisilla esiintyjillä siis tietty käyntijärjestys ja minulla tarkka toimintasuunnitelma kuukausiksi eteenpäin. Muuten homma ei toimisi niinkuin se toimii nyt.

Mutta kuvat puhukoot puolestaan. Kuten tunnettua, minä kuvaan paljon Aurinkorinteen elämää, siis kerään ja tallennan samalla hämeenkyröläistä kulttuurihistoriaa tältä osin. En koskaan kuvaa asiakkaita epäeettisesti vaan pyrin arvokkaaseen ja asiakkaita kunnioittavaan työskentelyyn tässä kohtaa ja kaikissa asioissa muutenkin. Olen tallentanut tälle kotisivulle noin 400 kuvaa vuoden 2018 tapahtumista. Kuvat ovat pilvipalvelussa eli I Cloudissa, vievät muuten liian paljon tilaa ja ovat sangen hitaita siirtää kotisivulle yksi kuva kerrallaan. Siksi käytän tähän pilvipalvelua. Katso kuvat yläpalkin osiosta "Kuvalinkit ym." tai suoraan täältä:

Tulevista päivistä: Aurinkorinteellä vuoden vaihtuessa toimintamme jatkuu pääosiltaan vanhaan tuttuun tapaan, vaikka joitakin muutoksia tai ainakin kokeiluja on tulossa heti alkuvuodesta.  Kokeilemme ruokapalvelua toiseen asentoon eli kun meille tähän asti on tullut ruoka terveyskeskuksen keittiöltä lämpövaunussa, josta on pöytiintarjoilu eli jaamme jokaiselle asiakkaalle aterian tarjottimelle ja viemme sen pöytään ja ruokailun jälkeen taas keräämme astiat ja palautamme tk.n keittiölle kuten lämpökärrynkin jne... Nyt kokeilemme niin, että meidän asiakkaat kävelevät itse (me henkilökunta avustamana ja opastamana) tk.n ruokasaliin ja jokainen asiakkaamme, joka siihen suinkin pystyy käy valitsemassa itse ruokansa linjastosta tarjottimelle. Me tietysti avustamme tässäkin. Ja tarkoitus tietysti aterian päätteeksi, että asiakas palauttaa tarjottimen ja lajittelee itse astiat niille kuuluville paikoille. Ja sitten paluu kävellen sisäkäytäviä takaisin Aurinkorinteelle. Asettelemme matkalle tuoleja, jotta asiakkaamme voivat välillä huilata vaikka mennen tullen.

Siis nyt ensi vaiheessa vain kokeilemme tätä toisenlaista ateriakäytäntöä, asiakaspalautteen ja käytännön kokemusten kautta sitten teemme päätöksen, otammeko kokeilun käyttöön vaiko jatkamme entiseen malliin.

Toivotan kaikille lukijoilleni onnekasta Uutta Vuotta 2019!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu