Piirtäminen on maailman rakentamista

24. tammi, 2019

Piirtäminen on maailman rakentamista

Tänään Aurinkorinteellä näin erään edesmenneen asiakkaamme lyijykynäpiirroksia. Niitä oli runsaasti ja useimmat muotokuvista oli piirretty omista lapsista, siis jo aikuisista miehistä. Piirroksista tunnisti heti ihmiset, sillä kuvat olivat tarkkoja, terävällä kynällä vedettyjä tarkkapiirteisiä muotokuvia. Kuvien kohde (kohteet, lapset) eivät varmasti ole olleet tietoisia, että äiti oli piirtänyt heistä niin paljon kuvia. Varmasti kuvat koskettavat nyt, kun äiti on poissa, lopullisesti.

Ja samaan aikaan  kun katselin muotokuvia, yksi Aurinkorinteen vapaaehtoinen kulttuuritoimija käveli sisään ovesta ja kertoi, että voisi alkaa vetämään vanhusten piirustus- tai maalaustuokioita, josta toki oli jo ollut aiemmin vähän puhetta. Aivan, siinäpä voisi olla ideaa, ehkäpä joku muukin asiakkaamme voisi alkaa piirtämään, vaikkapa omien lastensa kuvia tai jotain muuta: kukkia, maisemia, mielen kuvia lapsuudesta, muistoja?

Stig Baumgartner (s. 1969) on Kuvataideakatemian lehtori ja keskittynyt nimenomaan piirtämiseen. Baumgartner sanoo, että "piirtäminen on maailman rakentamista", joka varmasti pitää paikkansa. Juurikin piirtämällä lapsi hahmottaa maailmaansa ja varmasti myös vanhus, joka voisi ikuistaa monet eletyn elämänsä tapahtumat piirtäen varsinkin, jos ei voi niistä enää puhua kenenkään kanssa. 

Lisäksi Baumgarther määrittelee omaa piirtämistään: "Se on ihan perustava asia. Se on aiheiden hakemista. Piirustuksessa täytyy näkyä aihe, syy miksi se on tehty. Aihe löytyy tekemisen kautta, lisäämällä ja poistamalla, kunnes tulee tunne, että nyt siinä on jotakin – vaikka sillä jollakin ei olekaan mitään nimeä eikä sitä voi muuttaa sanoiksi".

Myöskään em. entisen asiakkaamme piirustuksilla ei ollut nimeä. Oli vain ne muotokuvat omista lapsista ja lisäksi muutamia esine- ja kukka-aiheita. Mutta ei missään nimeä. Ilmeisesti hänen maailmassaan nimiä ei tarvittu eikä varsinkaan muotokuviin, jossa olivat he kaikista läheisimmät, omat lapset.

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu