Muovinen aikakausi

21. helmi, 2019

Muovinen aikakausi

Tämä artikkeli on julkaistu noin vuosi sitten jossain, minä kopioin jutun silloin itselleni koneeni uumeniin myöhempää käyttöä varten ja nyt on tullut tuo "myöhempi". Muistin tämän kun luin tänään Hesarista keravalaisten lasten alkaneen ompelemaan kestokasseja korvatakseen kaupan muovikassit. Muovikassit ovat nimittäin Suomessa jonkinlainen ongelma, mutta vielä hyvin vähäinen verrattuna Intiaan: 

"Intiassa Mumbaissa Versovan rannalle huuhtoutuu valtavat määrät muoviroskaa. Kerran viikossa vapaaehtoiset puhdistavat rannan talkoilla. - Meri huuhtoo roskat rannalle. Ranta täyttyy roskista 2-3 kuukaudessa. Jos sitä ei siivoa, roskaa tulee koko ajan lisää. Meri on kalojen ja merieliöiden elinympäristö. Millä oikeudella me likaamme niiden kodin, kysyy ranta-aktivisti Afroz Shah.

 Joka minuutti yksi rekkalastillinen muovia dumpataan mereen. Joka vuosi yli kahdeksan miljoonaa tonnia muovia päätyy maailman meriin. Nykymenolla vuoteen 2050 mennessä maailman merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Ongelma on maailmanlaajuinen. Ajan myötä muovit pilkkoutuvat pieniin palasiin, joita merieläimet syövät. Mikromuovit voivat päätyä myös meidän lautasillemme. – Tämä simpukka-annos sisältää noin 90 mikroskooppista muovipalaa, esittelee ekotoksikologi Colin Janssen Ghentin yliopistosta näyttäen annosta.

Mikromuovien vaikutuksia elimistössä on vasta alettu tutkia. – Monet lääkärit, tutkijat ja professorit haluaisivat tietää, mitä mikromuovit voivat aiheuttaa elimistössämme. Suora vastaus on, että emme tiedä, toteaa Janssen.

 Merilintujen vatsat muovia pullollaan. Muovi on jo osoittautunut kohtalokkaaksi esimerkiksi merilinnuille. Esimerkiksi kuolleina löydetyistä linnuista löytyy jatkuvasti muovia. – Nämä ovat kuolleet hitaasti. Sulkiakin on irronnut, sanoo tutkija Jan van Franeker Wageningenin merentutkimuslaitoksesta tarkastellessaan rannalta löydettyjä kuolleita lintuja. Monien lintujen vatsasta löytyy muovia. Muovi on täyttänyt linnun vatsan eikä se ole tuntenut nälkää. Sen takia se on luultavasti nääntynyt nälkään. – On häpeä ihmiskunnalle, että muovia löytyy eläimistä, puuskahtaa van Franeker. Merten muoviongelmaa yritetään ratkaista esimerkiksi muovipussikielloilla. Muoviroskan keräämiseen merestä on kehitetty laitekin, mutta se on vasta koekäytössä" (Tiede-lehti 2017)

 Monet Aurinkorinteen asiakkaat muistavat, miten muovi tuli markkinoille Suomessa. Taisi olla 1950-luvun lopussa tai 1960-luvun alussa. Ensin tuli ämpäreitä ja sitten kaikkea muutakin, ja lopulta muovista tehtiin melkein kaikkea mahdollista. Ja nyt siitä haluataan eroon. Ja on todellakin pakko päästä ainakin jonkinlaiseen ratkaisuun muovin vähentämisessä maailmanlaajuisesti.

Pitäisikö siis alkaa ompelemaan kestokasseja? Alku on sekin, jos ei ole koko ongelman ratkaisu.

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu