Eläkkeelle - ja takaisin

4. huhti, 2019

Eläkkeelle - ja takaisin

Tänään jälleen kerran mielenkiintoinen artikkeli Hesarissa. Nytkö viimein ollaan todella havahduttu vanhushoivan ongelmiin ja Jaakko Valvanne (kuvassa vasemmalla) nimetty uuteen pestiin suoraan eläkkeeltä: geriatrian emeritusprofessori Jaakko Valvanne on nimetty Esperi Caren laaturyhmän puheenjohtajaksi.”Hoidon laadun parantaminenhan on se tavoite, joka Esperi Carella on”, Valvanne sanoo.

Hän on vieraillut kahdessa Esperi Caren yksikössä Keski-Suomessa oma-aloitteisesti ja ollut ilahtunut siitä, että niissä laaturyhmän perustaminen on koettu positiiviseksi asiaksi.
Kevään mittaan puhuttanut, vanhusten hoivaa koskeva kohu alkoi tammikuun lopulla, kun Valvira keskeytti Hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa. Tämän jälkeen Esperi Care on esimerkiksi ilmoittanut palkkaavansa lisää työntekijöitä ja aloittavansa koulutusohjelman hoiva-avustajille.

 Valvanteen mukaan yksityisen ja kunnallisen vanhustenhoidon osalta on samat kolme ongelmaa: asenne, ammattitaito ja johtaminen. Vanhushoidon asennetta Valvanne haluaisi muuttaa ihmislähtöisemmäksi. Ammattitaito ei puolestaan ole hänen mukaansa läheskään niin hyvä kuin pitäisi. ”Usein olen kuullut väitettävän, että olemme ammattitaitoisia, mutta meitä on liian vähän. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.”

Todellisuudessa geriatrista ja gerontologista osaamista ei Valvanteen mielestä ole ollenkaan niin paljon kuin sitä pitäisi olla. ”Sen takia ei kukaan voi ylpistellä hyvällä ammattitaidolla.”

 Johtaminen on kuitenkin Valvanteen mukaan ongelmista suurin. ”Meillä on liian paljon laatuvaihtelua.”

Valvanne kertoo olleensa ”ihan tyytyväisenä eläkkeellä”, kun pyyntö toimeen tuli.
Valvanne on vuosikausia peräänkuuluttanut toiminta- ja johtamiskulttuurin muutoksia vanhustyöhön, joten tilaisuus auttaa muutoksissa konkreettisesti tuntui liian tärkeältä ohitettavaksi. ”Mulla on niin paljon kokemusta ja näkemystä, että sille osaamiselle voisi olla hyötykäyttöä.” (Helsingin Sanomat 4.4.2019)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

raija.westergard@hameenkyro.fi 

Jaa tämä sivu