Elämän ihmeitä

11. huhti, 2019

Elämän ihmeitä

Pääsiäinen kolkuttaa ovella, parasta on avata ovi ja toivottaa samalla tervetulleeksi kaikki mitä se tuo mukanaan. Minulle kaikki uusi alkaa alkaa aina pääsiäisestä. En osaa selittää miksi näin on, mutta ehkäpä osansa on pitkän talven väistymisellä, uuden heräämisellä ja valon lisääntymisellä - ehkäpä myös ikivanhoilla sukupolvien mittaisilla perinteillä, joiden alkuperää en edes tiedä. Mutta kaikkea ei tarvitsekaan ihmisen tietää...

Tässä muutamia pääsiäisen symboleita, jotka saattavat olla toisille varsin vieraita, mutta liittyvät vahvasti juuri pääsiäisen sanomaan ja perinteisiin. Uskonnolliset perinteet ovat juurikin pääsiäisenä vahvasti läsnä, tosin nykypäivänä jo osittain kadonneet tai kadotettuina, jos niitä ei erikseen ota esille ja kerro  jälkipolville. Puhuttu perintö on edelleen tärkeää tiedon välittämistä, vaikka herra google tietää kaiken vain yhdellä napin painalluksella. Vai tietääkö?

- Pääsiäismunat: Muna muistuttaa pääsiäisen sanomasta. Tuoreen munan kuori näyttää kiveltä, silti sen sisällä on uuden elämän alku.

- Pääsiäisnoidat: Pääsiäisessä on kysymys hyvän ja pahan taistelusta. Jeesuksen ollessa haudassa pahat temmelsivät maan päällä. Tästä muistuttavat noidat ja trullit.

- Pääsiäispuput: Puput ovat keskieurooppalainen tapa. Pääsiäispupu tuo suklaamunia ja piilottaa ne puutarhaan. Tapa suuntaa mielen elämän ihmeeseen.

- Pääsiäisen värit: Valkoinen ja keltainen liittyvät pääsiäiseen. Valkoinen kertoo esimerkiksi siitä, että Jeesus kuoli viattomana. Keltaiset narsissit kertovat uudesta elämästä.

- Pääsiäislammas: Lammasateria on juutalainen perinne. Kristityt saivat pääsiäislampaalle uuden merkityksen Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen kautta.

- Mämmi: Perinteisin suomalainen pääsiäisruoka juontuu juutalaisen pääsiäisjuhlan happamattomaan leipään.

- Pasha: Venäläisperäinen pääsiäisherkku valmistettiin alun perin paaston aikana talteen kerätystä maidosta.

Jokainen tietysti viettää pääsiäistä omalla tavallaan, mutta minusta on tärkeää ainakin tietää erilaisten juhlapäivien merkitys myös tässä ajassa. 

Kun tulee pääsiäinen,
niin silloin alkaa kevät.
Pienet kissat valkoisina
pajuun kiipeilevät.
Muutakin on kummaa;
kukko helttapäinen
munii munat koreat,
kun on pääsiäinen.
– Aale Tynni –

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu