Digitalisaation vaaroja

9. touko, 2019

Digitalisaation vaaroja

Minulla ollut viime päivinä pientä ongelmaa digilaitteiden kanssa. Ibadini oli normaalisti latauksessa, kunnes laite putosi lattialle ja laturijohto katkesi niin, että johdon pää jäi koneen sisälle. Kokeilin erilaisia keinoja neuloista hammastikkuun, mutta en onnistunut kaivamaan laturin metallista päätä ulos koneesta. Oli vietävä kone it-palveluun ja sieltä huoltoon, jossa toki pää saatiin ulos ja kone ladattua - mutta vain hetkeksi: kone ei enää suostunut latautumaan ollenkaan.  Siispä pieni kiire pelastaa mitä pelastettavissa on (lähinnä Aurinkorinteellä ottamiani kuvia, videoita ym. tiedostoja lukuisa määrä) ja uusi kone käyttöön.

Siis mitä opimme tästä? Kaikki kuvat ja videot kannattaa tallentaa tikuille ja pilvipalveluun jne, ja kannattaa olla tarkkana latausjohtojen kanssa. Kaikkea voi sattua ja on sattunut, näitä tässä nyt enempää mainitsematta.

Myös salasanojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Itsellä ei ole ollut suurempaa ongelmaa, paitsi että minulla on tapana unohtaa salasanat. Vaikka kirjoitankin ne johonkin "muistiin", ja sitten en löydä muistivihkoani tai juuri sen vuoden kalenteria, johon ne pari vuotta sitten kirjoitin jne.

No niin, tällaisia ongelmia ei ollut 10-15 vuotta sitten. Silloin sentään selvisi normaalista elämästä ilman salasanoja ja noita vempaimia ei tarvittu ihan joka paikkaan. Nyt tuntuu, että kaikki elämä pyörii digimaailman ympärillä. Mutta paluuta entiseen tuskin on, ja eteenpäin on katsottava ja opeteltava asioimaan kaupan kassallakin robotin kanssa! Maailma muuttuu, Eskoseni!

Ensi sunnuntaina on äitienpäivä. Toivotan kaikille äideille hyvää äitienpäivää ja toivotan samoin myöskin heille, jotka ovat "äitinä" monille tämän ajan yksinäisille ihmisille. On monta tapaa olla äiti ja monta tietä tulla äidiksi. Tässäkin suhteessa maailma muuttuu, Eskoseni!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu