Fakta on aina fakta

16. touko, 2019

Fakta on aina fakta

Näinä päivinä ei voi välttyä termeiltä "totuudenjälkeinen aika, valeuutinen, valemedia, vaihtoehtoiset faktat " jne, siis uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Mutta fakta on aina fakta ja sen paikkansapitävyyden voi aina tarkistaa. Ja todellakin on tarkistettava! Niin ainakin itse teen ja työskentelen kaikissa toimissani tavalla, että faktani ovat aina tarkistettavissa, kirjallisessa muodossa ja ovat paikkansapitäviä.  

Näinä "vaihtoehtoisten faktojen" aikakautena on erittäin tärkeää säilyttää kopio kaikesta, mitä esimerkiksi kirjoittaa, jakaa somessa tai muissa medioissa. On tärkeää myöskin säilyttää arkistot asianmukaisesti ja vuosiluvun mukaan, silloin kyseessä olevan kohteen löytää tarvittaessa nopeasti ja helposti. Koska aina voi tulla joku omien intressiensä ja "totuuksiensa" kanssa ja väittää aivan muuta kuin mitä oikea fakta on. 

Mitä sitten tarkoittaa faktantarkastus? Se on  journalistinen lähestymistapa, jossa analysoidaan yhden tai useamman henkilön lausuntoja perustuen todistettavissa oleviin, rationaalisiin ja objektiivisiin tosiasioihin. Ohessa voidaan tutkia myös sanallisia tai kirjallisia lausuntoja tosiasioihin rinnastamalla. Termiä käytetään tutkimalla paitsi journalismia, myös esimerkiksi viranomaisia tai yhteiskunnallisia ryhmiä medioissa. (Lähde: Wikipedia, vapaa tietosanakirja verkossa)

Ja lopuksi muutama sananen tähän merkilliseen maailmanaikaan pohdittavaksi:

"Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, ja niihin, jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat." - Seneca 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu