Mummo ja rockenroll

13. kesä, 2019

Mummo ja rockenroll

Tässä eräänä päivänä sattui silmiini muuan DIAK.n (diakonia-ammattikorkeakoulu) opinnäytetyö, joka houkutti lukemaan koko aineiston siltä istumalta. Nimittäin Timo Kopomaan Radikaali vanhuus v. 2014. Pääotsikon lisäksi myös väliotsikot koukuttavat lukijaa ja ensimmäisenä (otsikon luettuaan) lukija voi ajatella, onko kirjoittaja ihan tosissaan vaiko hieman huumorilla liikkeellä. Mutta kyllä hän tosissaan on, koukuttavat otsikot ovat kirjoitettu juurikin syystä, että lukija kiinnostuu asiasta lisää: Pitkä ikä - lyhyt taide. Ikäloppujen hoidosta. Muistaville tiedoksi. Säässä kuin säässä apuvälineen päässä. Asumiseen asettuminen. Arvokkaasti huoleton. Sallitut päihdevyöhykkeet. Epätyypillistä seksiä. Gerotiikka. Seniori-orientoitunut rock-musiikki jne. Liitän tähän kirjoitukseeni pari kohtaa Kopomaan työstä, loput voitte halutessanne käydä lukemassa itse, osoite alla: 

"Elokuvaohjaaja David Lynchin on sanottu todenneen, että kun ihminen vanhenee, hänen ikkunansa maailmaan sulkeutuu. Tässä prosessissa musiikki voi pitää raollaan ja avatakin vanhuksen hiipuvaa kokemusmaisemaa. Muistaakseni laulan -raportissa muistutetaan, että tuttu musiikki saattaa viedä hetkeksi takaisin aikaan, jolloin ympäröivä maailma oli paljon rikkaampi. Taustamusiikilla, musiikkiterapialla ja musiikin harrastamisella on tutkitusti kuntouttava voimansa. Miten kuolleiden lehdolta vaikuttavien vanhainkotien viikonlopun ja juhlapyhien kulkuun voisikaan siis sopia harmoninen, mutta tunnelmaltaan hullutteleva ja hiukkasen säpisevä musiikki? Kuka uskaltaisi painaa play-nappia ja lähteä käytävälle tanssimaan?" 

No Aurinkorinteellä ja varsinkin tulevilla AURINKOFESTARIT 2019 keskiviikkona 19.6 klo 12 - 15 varmasti uskalletaan painaa play-nappia! Tottakai pitää tanssia ikään katsomatta kun rokki soi. Tai mikä tahansa tanssittava musiikki soi. Kuvassa (ohessa) ei ole kukaan Aurinkorinteen asiakkaista (vaikka monet heistä rock-musiikista pitävätkin) vaan anonyymi mummo netin ihmemaasta. 

Mutta musiikkia voi vain kuunnella hiljaa paikallaan, ja pistää vaikka silmät kiinni. Mikään ei ole arvokkaampaa kuin muistot, joita joku tuttu musiikki voi tuoda mieleen: muistuttamaan kesästä kauan sitten, tai peilityynestä järven pinnasta juhannuksena ennen sotia. Kaikki on mahdollista.

"Eletty elämä on itsessään kiinnostava ikäihmisen tarina, joka on syytä tulla kuulluksi. Innostava, vaikka poikkeava ajatus on, että tosivanhojen ihmisten sanomiset ovat aina merkittäviä ilmoituksia, melkeinpä jo elämän tuolta puolen kannettuja viestejä, joihin sisältyy syvällistä kokemusta ja ymmärrystä elämästä ja elämänkulusta." Kopomaa, Timo: Radikaali vanhuus, 2014:

 Eipä sitten muuta. Kuin että muistakaa tulla festareille ensi viikon keskiviikkona. Lue lisää täältä: http://aurinkorinne.simplesite.com/424358488

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu