Kohtaamisia

27. kesä, 2019

Kohtaamisia

Aurinkorinteellä vietämme heinäkuun ensimmäisen viikon teemalla "Ihmisiä suvessa: kohtaamisia ja keskusteluja". Ajatus viikosta ilman Kulttuuriklubin vapaaehtoisia ohjelmaesittäjiä tuli esille eräässä palaverissa ja siksi demokraattisella päätöksellä tuleva viikko on keskitetty kohtaamisille, keskusteluille ja ihmisen kokoisille tarinoille. Samaan aikaan meidän ahkerat kulttuurivapaaehtoiset voivat pitää lomaa Aurinkorinteeltä, vaikka useammat heistä - omien sanojensa mukaan - eivät juurikaan halua lomailla Kulttuuriklubin toiminnasta. Kokevat, että juuri tämä vapaaehtoistoiminta antaa heidän omaan elämäänsä sisältöä ja syvyyttä samaan tapaan kuin heidän esiintymisensä antaa meidän asiakkaille - minusta se on hienosti sanoitettu ja siinä onkin mielestäni koko vapaaehtoistoiminnan ydin.  

Kohtaamisia on monenlaisia ihmisen elämässä. Monet niistä merkityksettömiä, hajamielisiä ohittamisia elämän valtatiellä, mutta varsin monet erittäin merkityksellisiä, joista jää jälki syvälle sieluun. Uskaltaisitko olla ihmisenä itsellesi, kysyy kirjailija, psykoterapeutti Maaret Kallio. Teoksensa Inhimillisiä kohtaamisia pysäyttää mielemme olennaisen äärelle. Miten osaisimme kommunikoida ihmisten kanssa niin, että todella kohtaamme heidät?

Jos emme ole aidosti läsnä kohtaamisissamme, emme saa sitä mitä tarvitsemme: viesti ei mene perille, emme itse tule kuulluksi, nähdyksi tai kosketetuksi. Lempeällä ja lujalla otteellaan Maaret Kallio osoittaa inhimillisyyden tärkeyden. Kun uskallamme kohdata itsemme ja toisemme inhimillisinä ihmisinä, saamme kosketuksen aidosti syvään ja hyvään elämään. Nykypäivän kiireessä mielemme ei asetu kohtaamisten tasolle, vaan sitä pitää osata tyynnytellä. Kohdatessamme toisemme aidosti annamme tilaa sekä omalle että toisen epätäydellisyydelle. Inhimillisiä kohtaamisia auttaa meitä havainnoimaan omaa arkeamme. Syventymällä itsemme ja toisten kohtaamiseen voimme tulla paremmin kuulluiksi omana itsenämme. (Maaret Kallio: Inhimillisiä kohtaamisia, WSOY)

Siispä tulevalla viikolla kohtaamme ja keskustelemme Aurinkorinteen kesäterassilla (jos sää sallii) tai sisätiloissa. Mielenkiintoisia hetkiä odotellen. Tervetuloa keskustelemaan! 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu