Riksaa ja runoutta

4. heinä, 2019

Riksaa ja runoutta

Tänään ilahduin meidän kesänuorista, jotka innostuivat runoista. Tai ainakin oletan heidän innostuneen Eino Leinon tuotannosta, jota luimme yhdessä ja erikseen asiakkaitten iloksi.

Hienosti nuoret oivalsivat mistä oli kysymys: välttämättä ei tarvitse heti osata lausua, vaan voi lukea tavalliseen tapaan, kunhan sen tekee selkeästi ja hitaasti, jotta sanoista saa selvää. Runotuokio ilahdutti ja nuoria oli kiva kuunnella perinteisen runouden äärellä.

Ja runot olivat tänään sopivia, koska tulevana lauantain on juuri Eino Leinon päivä ja samalla runon ja suven päivä, ja siksi runoja luimmekin.  Ja kun vielä sattui löytymään runokirja - sekin lahjoituksena saatu eli teos Tämän runon haluaisin kuulla, Tammi 1980.

Taas kerran huomasin meidän asiakkaitten taholta, että juurikin mitallinen runo on se oikea runo. Proosaruno ei oikein osu vanhemman väen runomakuun, mutta Eino Leinon runot kyllä osuivat ja kaikista suosituin oli Kell onni on se onnen kätkeköön. Suosittu on myös oma suosikkini  eli Elegia: Haihtuvi nuoruus niinkuin vierivä virta...joka toisaalta on hieman ahdistavaa, mutta kaunista silti. Mutta ei niin kaunista kuin Nocturne: Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu...

Heinäkuu kukkii nyt kauneinta kukintoaan ja olemme Aurinkorinteellä ihastelleet koko viikon Raipalan kukkapeltoa, kauniin valkoista kukkamerta, joka näkyy hienosti Aurinkorinteen ikkunoista. Olemme samalla arvuutelleet, että mikä kukka lienee kyseessä? Kukka on päivänkakkaran näköinen, mutta ei ole päivänkakkara.  Monenlaisia arvauksia on tullut: saunakukka, kamomilla, saunio. Tänään olimme yhtä mieltä, että kyseessä on saunio eli saunakukka. Tosin varmoja emme ole tästä edelleenkään, mutta ehkäpä se selviää jonain päivänä. 

Riksa on ollut ahkerassa käytössä tällä viikolla samoin kuin Rönsyn väki. Asiakkaamme ovat saaneet nauttia vauhdista ja kauniista maisemista, vaikka säätila on ollut viileähköä. Mutta eipä tuo ole tahtia haitannut, lämmintä päälle ja menoksi. Riksan kyydistä näkeekin maisemat paremmin ja juurikin tuon aiemmin mainitsemani kukkapellon. Miten kaunis onkaan maa näinä päivinä...

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu