Erilaisia makukokemuksia

18. heinä, 2019

Erilaisia makukokemuksia

Kesäkahvila on ollut tämän kesän uutuus Aurinkorinteellä ja on minusta toiminut hienosti. Kahvittelijoita on riittänyt ja leivonnaiset tehneet kauppansa tasaiseen tahtiin. Keskiviikkojen vapaaehtoinen leipuri on toiminut tunnollisesti ja leivonnaiset olleet maistuvia, kuten myös muut päivittäiset tarjottavat. Tuoreen pullan tuoksu aamuisin on ollut kodikas ja erilaisia muistoja herättävä kokemus niin asiakkaille kuin vierailijoillekin.

Kahvi on tietysti kahvia monille suomalaisille, mutta itse olen enemmän teen ystävä, vaikka juon myös kahvia silloin tällöin. Aurinkorinteen Teehuone sai alkunsa noin 1.5 vuotta sitten, kun ostin jollain reissulla ison määrän irtoteetä (kun kerran halvalla sain, kuten Sulo Vilen aikoinaan Tankki täyteen-sarjassa). No, eipä hätää, tarjosin tätä teetä Aurinkorinteellä aamupäivän juomaksi asiakkaille ja aromikas intialainen tee maistuikin yllättävän hyvin varsinkin hunajalla maustettuna. Samalla syntyi hienoja keskusteluja kuin luonnostaan höyryävän teemukin äärellä. 

Kuten tiedämme, tee on ikivanha rohtokasvi. Teepensaan lehtiä on käytetty jo n 4700 vuotta rohtona ja piristyksenä. Lehdissä on keskushermostoa stimuloivaa kofeiinia 2,5 - 4 % (kahvissa 0,3 - 2,5%). Kuitenkin teen historia yltää vielä paljon kauemmaksi menneisyyteen. Kymmeniä miljoonia vuosia sitten Brahmaputrajoen yläjuoksulta Indo- ja Lounais-Kiinaan ulottuvalla subtrooppisella vyöhykkeellä eräs Camellia -pensaskasvisuvun 120:sta yksilöstä alkoi muodostaa lehdissään myöhemmin kofeiinina tunnetuksi tulevaa keskushermostoa aktivoivaa ja miedosti huumaavaa alkaloidia.

Tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua alkuperäiskansat havaitsivat, että syömällä erään tietynlaisen kameliakasvin lehtiä mieli virkistyy ja väsymys ja näläntunne kaikkoavat joksikin aikaa. Tätä rinteillä ja vuorilla viihtyvää vaatimattoman näköistä kameliaa alettiin kutsua mm. nimillä la ja miem, joista myöhemmin alueelle saapuneet kiinalaiset omaksuovat teetä tarkoittavat sanat tu, ming ja cha omaan kieleensä.

Yi Mok (1471-1498) on sanonut, että "tee takaa pitkän elämän, parantaa sairauksia, kohottaa mielialaa, lohduttaa sydäntä ja puhdistaa mieltä". Tähän ei liene mitään lisättävää eikä pois otettavaa.

Tulevan viikon maanantaina kannattaa tulla Aurinkorinteen Kulttuuriklubille klo 13 alkaen kuuntelemaan kirjailijavieras Panu Rajalaa. Hän puhuu itse valitsemastaan aiheesta, mutta varmasti aihe sopii Hämeenkyröön ja kesään, ja siihen sillanpääläiseen suven idylliin, joka vain Hämeenkyrössä on täydellisin juuri tähän aikaan vuodesta.

Raija Westergard

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu