Vieraita rapakon takaa

15. elo, 2019

Vieraita rapakon takaa

Jälleen yksi elokuinen viikko vilahtanut ohi nopeasti. Aurinkorinteen Kulttuuriklubille saimme vieraita läheltä ja vähän kauempaakin ja muutenkin viikko oli varsin tapahtumarikas. Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsöössä varsinkaan palveluliikenteen osalta, mutta pitää muistaa, että tämä elokuu on kokeilukuukausi ja asiat asettuvat kohdilleen ajallaan. Myös oppilaskuljetuksissa on kuulemma ongelmia, toivottavasti näihin löytyy pian kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Kulttuuriklubilla kävi siis vieraita mennä viikolla sekä läheltä omasta kunnasta, lähikunnista että rapakon takaa USA.sta (kuva: Fullerton, California). Hienoa huomata, että kulttuuritoimintamme ikäihmisten parhaaksi herättää kiinnostusta jopa maamme rajojen ulkopuolella. Amerikkalaiset vieraamme olivat erityisen kiinnostuneita pelimannimusiikista, jota edustivat keskiviikon Kulttuuriklubilla 2-rivisten mestarit Erkki-Jussi Koivuluoma ja Veli-Matti Järvenpää. Vieraamme rapakon takaa  toivat terveisensä amerikansuomalaisesta siirtolaiskulttuurista, jonka perinteeksi on muodostunut vuotuinen FinnFest-juhla, jota nyt syyskuussa juhlitaan Detroitissa. https://finnfest.us/finnfest-2019/ 

FinnFestistä on muotoutunut myöskin eräänlainen kulttuurivaihdon tapahtuma ja juhlassa esiintyy monia suomalaisia artisteja. Hämeenkyröläistä edustusta vuoden 2011 FinnFesteiltä San Diegosta voi katsoa ja kuunnella täältä: https://youtu.be/4BlGHbZYw78 

Edellisessä kirjoituksessani jo taisin mainita yhteislaulun tervehdyttävästä vaikutuksesta. Tänään lauloimme virsiä, juurikin niitä kauniita ja tuttuja lapsuuden virsiä, jotka piti opetella ulkoa ainakin muutama säkeistö. Ja tänään tapahtui yksi merkillinen juttu: nimittäin joukko vapaaehtoisia laulajia tupsahti paikalle ihan sattumalta kahvilaan tietämättä, että ohjelmassamme oli juuri niillä hetkillä alkamassa virsilaulutuokio. Ja minä tietysti luulin, että he olivat lukeneet esim. Aamulehden menoinfoa ja tulivat ihan tarkoituksella paikalle! 

Ja me lauloimme kaikki yhdessä virsiä ikivanhoista virsivihkoista juuri niin voimallisesti kuin Jaakko Löytty sanoo Siionin virsistä: - Minun huono puoleni on, että saatan vetää kovalla höökällä ja jyrätä muut, mutta täällä on niin hyviä veisaajia, että ei ole sitä pelkoa. Kyllä täällä jyrähtää, Löytty sanoo.

Siis aina ei tarvita viikkojen ennaltasovittuja ja lukkoonlyötyjä sopimuksia, ei tekstareita, mesengeriä, sähköpostia yms. Tieto ja tietoisuus meissä toimii selittämättömällä tavalla ilman em. nykypäivän vempaimia, jos aika, paikka ja hetki on oikea! Kaikelle ei todellakaan ole eikä tarvitse olla mitään järjellistä selitystä. Jotkut asiat vaan tapahtuu kun aika on.

Raija Westergard

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu