Naisia hyvinvointiyhteiskunnan varjoissa

17. loka, 2019

Naisia hyvinvointiyhteiskunnan varjoissa

Tänään on kirjoitettava Asunnottomien yöstä, jota vietetään juuri tänään torstaina 17.10 ja jonka teemana on tänä vuonna naisten asunnottomuus eli Naiset varjoissa. Naisten asunnottomuus on usein tilastoista piilossa ja sillä on monet kasvot ja monia erityispiirteitä miesten asunnottomuuteen verrattuna. Asunnottomat naiset joutuvatkin usein hyväksikäytetyiksi monella eri tavalla: - Joskus naiset jäävät väkivaltaisiin parisuhteisiin, koska he eivät halua joutua asunnottomiksi. Näissä tilanteissa joudutaan luopumaan omasta ruumiillisesta koskemattomuudesta, TuNe-hankkeen vastaava hanketyöntekijä Saija Haikarainen kertoo.

Yhteensä koko maassa asunnottomia naisia on yli 1 500. Vaikka naisten asunnottomuus on vähentynyt, pitkäaikaisasunnottomuus on lisääntynyt. Asunnottomana naisia on todennäköisesti paljon enemmän kuin tilastoissa kerrotaan: juuri naisille piiloasunnottomuus on tyypillistä. – Monella naisella saattaa olla osoite jossakin, jossa hän ei oikeasti asu. Jos naisella on lapsia, he haluavat pitää itsellään osoitteen lasten menettämisen pelossa, kertoo projektipäällikkö Pauliina Liukkonen Kalliolan Setlementti -yhdistyksessä toimivasta Hima & Stradasta.

Naiset ovat asunnottomina usein altavastaajan roolissa. Väkivallan ja hyväksikäytön riski on läsnä, ja moni nainen kokee turvattomuutta kadulla. Asunnottomien porukoissa naispuoliset ovat sukupuolivähemmistöä. Sopeutuminen joukkoon tapahtuu joskus kovan ulkokuoren luomisella. – Olemme kuulleet paljon sitä, että naiseus häviää, kun kovetutaan.

Asunnottomuuden syiden kirjo on laaja, mutta monia asunnottomia naisia yhdistää traumat, perheväkivallan kokemukset tai ongelmat päihteiden ja mielenterveyden kanssa. Perhe ja lapset voivat nostaa kynnystä avun hakemiselle. – Meidän havaintojemme mukaan yleistä on luottamuksen puute yhteiskunnan kykyyn auttaa, Saija Haikarainen jatkaa.

Pohdin vaan, että tällainenko tämä meidän yhteiskunta tosiaan on, pohjoismainen hyvinvointivaltio, jonka kykyyn auttaa ei enää luoteta edes sen vertaa, että asunnottomat luottaisivat/uskaltaisivat pyytää apua inhimillisessä hädässään? Sillä hätä ihmisellä täytyy olla, jos ei ole paikkaa mihin päänsä kallistaa näissä syksyn ja talven hyytävissä sääolosuhteissa. 

Oikeastaan minun piti kirjoittaa aivan muusta aiheesta kuin asunnottomuudesta, mutta menköön tällä kertaa nyt näin, aihe on kuitenkin tärkeä. Kirjoitan seuraavalla kerralla siitä mistä tänään piti kirjoittaa - tai aivan jostain muusta. Yleensä en juurikaan suunnittele  aiheitani etukäteen, luotan siihen, että teksti syntyy jos on syntyäkseen. Kaikella on aina aikansa. Tähän asti blogin kirjoittaminen on toiminut tällä periaatteella, mutta tulevaisuudesta ei koskaan voi tietää.

Aurinkorinteen ohjelmat ja tulevat tapahtumat näette tämän sivun yläpalkissa kohdassa "Ohjelmaopas", joten en katso tarpeelliseksi kirjoittaa niistä tässä kohdassa muuta kuin, että vilkas ja monimuotoinen syksy on menossa Aurinkorinteellä ja sellaisena jatkuu, joka on todella hieno juttu. Uusia ihmisiä on tullut mukaan vapaaehtoistoimintaamme ja siksi pystymme tarjoamaan entistäkin monipuolisempaa kulttuuriohjelmaa. Kannattaa seurata ilmoitteluamme.  

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu