Auringon suunta

24. loka, 2019

Auringon suunta

Tähän aikaan vuodesta toistuu usein luonnonilmiö, josta ainakin läntisessä Suomessa sanotaan, että ”aurinko katsoo taakseen”. En tiedä onko sanonta teille lukijoille tuttu, mutta siis tarkoittaa tiettyä hetkeä pilvisen päivän illansuussa, kun pilvet äkkiä väistyvätkin ja laskemassa olevan auringon viime säteet kultaavat kauniisti jo tummenevaa metsänreunaa. Juuri nyt tätä kirjoittaessani ikkunassa näkyy ko. ilmiö – ja taas kerran ihmettelen, miten kaunis onkaan tämä ihmisen maa ja taivas. 

Toinen ihmettelyni aihe tällä viikolla on, että nytkö siis viimein tässä maailmanajassa huomataan kulttuurin merkitys ja voimaannuttava vaikutus arjen hoivatyössä? Joskus nimittäin on tuntunut, että miekkailen kulttuurin puolesta tuulimyllyjä vastaan samaan tapaan kuin ritari don Quijote manchalainen Miguel de Cervantesin romaanissa Don Quijote v. 1605 ja 1615.

Mutta nyt näyttää asenteet muuttuvan kautta linjan, joka on todella merkittävä muutos hoivan maailmoissa. Me Aurinkorinteen henkilökunta olimme nimittäin viime keskiviikkona kulttuurihyvinvoinnin lyhytkoulutuksessa Tampereella otsikolla Taide ja kulttuuri osana sosiaali- ja terveysalan työtä. Vaikka toisaalta tuntuukin, että olen tähän ikään jo kouluni käynyt, kuitenkin on sanottava, että ei oppi koskaan ojaan kaada ja aina vanhakin kettu oppii jotain uusia konsteja.

Niin, eihän siellä koulutuksessa mitään täysin uutta asiaa tullut esiin, koska Aurinkorinteellä kulttuuri on jo vuosikausia ollut suuri osa asiakkaidemme hyvinvointia. Lisäksi meillä on ollut ihan oma Kulttuuriklubi jo vuosia sekä kulttuurivapaaehtoiset juurikin kulttuurin kokemuksia ja elämyksiä mahdollistamassa. Mutta kuten jo mainitsin, toki näistä koulutuksista aina jotain tarttuu hihaan ja jää ”haaviin” eli muutamia koulutuksessa esiintulleita juttuja aiomme Aurinkorinteellä kokeilla ja jalostaa nimenomaisesti vanhusväestölle sopivaksi. Toinen kulttuurin koulutuspäivä on perjantaina 1.11, jolloin Aurinkorinne on  suljettuna. Katsotaan sitten sen jälkeen miten sovellamme uusia oppeja Aurinkorinteellä. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja. 

Aurinkorinteellä "aurinko ei katsele taakseen" vaan suoraan eteenpäin eli tuleva viikko tarjoaa taas monenlaista toimintaa. Keskiviikkona klo 9 - 10 aloittaa Jälkiviisaat, joka on tarkoitettu kaikille kuntalaisille, jotka ovat kiinnostuneet arjen ilmiöistä ja yhteiskunnallisista asioista. Jälkiviisaat siis kokoontuu Aurinkorinteellä jatkossa joka keskiviikko. Rönsy Ry.n ideoima Hyvät silmukat, neulontatempaus kokoontuu heti maanantaina klo 10  ja keskiviikkona klo 11 Teehuonevieraana otsikolla Muistojeni Kyröskoski ovat Ahti Lindberg ja Jorma Lehtonen. Katso viikon ohjelma täältä:http://aurinkorinne.simplesite.com/424358513 

Täältä http://aurinkorinne.simplesite.com/436809514  voit muuten katsoa ja kuunnella Kulttuuriklubilla kuvaamiani musiikkivideoita. Videokokoelma täydentyy kaiken aikaa eli lisään aina uusia videoita arkistoon sitä mukaa kun niitä kuvaan. Minusta on tärkeää tallentaa erilaisia tapahtumia ja toimintaa niin paljon kuin mahdollista ja videoinnin ansiosta kaikki Aurinkorinteen asiakkaat pääsevät tasapuolisesti osallisiksi erilaisista kulttuuriohjelmista. Eli jos ei satu olemaan asiakkaana, vieraana tai paikalla muuten vaan juuri tiettynä päivänä (esimerkiksi kun tämä tai tuo bändi soittaa), bändiä voi kuitenkin kuunnella ja katsoa taltioinneista joko Aurinkorinteen isolta valkokankaalta tai kotikoneelta omaisen kanssa. Toki monet meidän asiakkaista hallitsevat jo tietotekniikkaa ihan itsekseen ilman nuorempia opastajia, joka on todella hieno asia. Näin maailma muuttuu ja ihmiset siinä mukana. Näin on ollut ja näin on aina oleva (Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen v. 1945)

Ja vielä auringon suunta: muistakaa kääntää viikonloppuna kellon viisareita auringon suuntaan eli kesää kohti, siis taaksepäin!

"On otettava riskejä. Vasta silloin ymmärrämme täysin elämän ihmeen, kun annamme odottamattoman tapahtua." (Paulo Coelho)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu