Kaikkein vaarallisinta on kohdata ihminen

7. marras, 2019

Kaikkein vaarallisinta on kohdata ihminen

 Näinä päivinä tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä kun Berliinin muuri (kuvassa) murtui ja ihmiset pääsivät vapaasti liikkumaan kaupungissa vuosikymmenien jälkeen. Berliinin muuri ei ole ainoa muuri maailmassa, joka on rakennettu rajoittamaan ihmisen vapaata liikkumista eikä myöskään ensimmäinen, joka on hajotettu. Ihminen on aina halunnut rakentaa muureja, ja jos ei muureja, niin ainakin piikkilankoja toisten tai itsensä ympärille. Kirkkohallituksen oppilaitosyhteistyön asiantuntija Stiven Naatus kirjoittaa osuvasti Suomen Kuvalehdessä v. 2017 näin:

"Korkeiden muurien alkupiste löytyy ihmisestä. Ne syntyvät epäluottamuksesta ihmisten välillä ja erojen kärjistymisestä. Mitä suurempi ero ihmisryhmien välille syntyy, sitä todennäköisemmin paikalle ilmestyy ennemmin tai myöhemmin muuri. Muurin ei tarvitse välttämättä olla fyysinen, betonista tai piikkilangasta tehty rakennelma. Erillisyyttä ihmisten välille voidaan luoda myös asettamalla ihmisiä tietoisesti eriarvoiseen asemaan tai vain suosimalla toisia. Länsimaisissa demokratioissa on monien kipeiden historian opetusten perusteella opittu pitämään arvossa ihmisten ja ihmisryhmien välistä yhteyttä ja oikeudenmukaisuutta; sitä että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet tavoitella hyvää elämää.

Tällainen ajattelu on saanut rajoitettua elämää kaivanneet ihmisryhmät ja kansat kaipaamaan vapautta ja muurien murtumista. Oman sukupolveni suuriin sukupolvikokemuksiin kuuluu näkymä yhteisiä bileitä pitävistä saksalaisista murtuvan Berliinin muurin päällä. Kaikkein vahvimmat suojavarustukset ja korkeimmat muurit sijaitsevat ihmisen sisällä. Ponnistelemme valtavasti suojautuaksemme sisimmiltä peloiltamme ja epävarmuuksiltamme. Maailma on täynnä mahdollisuuksia suojautumiseen, vain mielikuvitus on rajana."

Jäin  ed.tekstin jälkeen pohtimaan, että mikä tätä ihmisen maailmaa oikeastaan riivaa, kun pitää suojautua, piiloutua, rakentaa muureja, pystyttää piikkilankaa, aitauksia, karsinoita? Keneltä me oikeastaan suojaudumme? Vai olemmeko itse niitä, joita joku pelkää ja suojautuu - ja rakentaa muureja? 

Tulevan viikon Aurinkorinteen Kulttuuriklubin ohjelmista sen verran, että maanantaina eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitala tulee puhumaan todella mielenkiintoisesta aiheesta eli eläinten viisaudesta. Tiistaina Raija Mäensivu jatkaa Lyhtytyöpajassa tuikkulyhtyjen valmistusta, keskiviikkona Heikki Uusitalo soittaa Tapani Pertun musiikkia klo 11 alkaen ja samana päivänä klo 12.45 alkaen saamme jälleen pelimannimestareita framille eli Erkki-Jussi Koivuluoma ja Veli-Matti Järvenpää soittavat perinteistä pelimannimusiikkia kera Pihapelimannien.

Torstaina Heikki K-V. kysyy visaisia tietokilpailukysymyksiä musiikin lomassa ja perjantaina jälleen tähyämme mm. tähtitaivasta Risto Lehden huikeista valokuvista. Muistanette myös, että Jälkiviisaat kokoontuu aamukahville aina keskiviikkoisin klo 9 - 10. Tervetuloa seuraan!

Kulttuuriklubin ohjelma näkyy mm. täältä:  http://aurinkorinne.simplesite.com/424358513

"Eläinten silmistä Jumala katsoo sinua silmiin, tunnetko sen?" - Eeva Kilpi

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu