Itsenäisyyspäivän aattona

4. joulu, 2019

Itsenäisyyspäivän aattona

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja meillä Aurinkorinteellä on ollut aina tapana muistaa kaikkia veteraanejamme, sekä miehiä että naisia juurikin itsenäisyyspäivän aattopäivinä. Muistamme heitäkin, jotka ovat jo poistuneet keskuudestamme ja muistamme myöskin veteraanien leskiä. Kuuntelemme ja katselemme yhdessä esim. Sibeliuksen musiikkia ja mm. Finlandian ja kuuntelemme hartaana Veteraanin iltahuudon Jorma Hynnisen, Kaartin soittokunnan ja Sotaveteraanikuoron esittämänä, joka esitys on aina yhtä koskettava monella tapaa.

Olen aiemmin kirjoittanut (tällä sivustolla tai jossain toisaalla) henkilökohtaisia "muistojani" talvisodasta isäni Suomussalmelta 1939-1940 kirjoittamien kirjeiden pohjalta. Jatkosodan kirjeitään en ole löytänyt, mutta luulen ne vielä eräänä päivänä löytäväni. Koska hän oli hyvä kirjoittaja, uskon hänen lähettäneen kenttäpostia myös jatkosadan vuosina. Tästä ei nyt enempää kuitenkaan tässä kohtaa, mutta sen voi kertoa, että noissa talvisodan kirjeissä oivalsin aivan toisenlaisen todellisuuden, jota isäni ei koskaan osannut (tai ei halunnut) sanoittaa normaalissa puhekielessä.

Liitän tähän loppuun Armaksen haastattelun Iltalehdessä talvisodan alkamisen vuosipäivän aikaan: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/195266d1-97d3-401b-ba4a-910b76e6f5cb 

Tämän haastattelun jälkeen tässä kohtaa kaikki sanat ovat turhia.

Toivotan kaikille lukijoilleni Hyvää itsenäisyyspäivää!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu