Suuri tulkitsija

13. helmi, 2020

Suuri tulkitsija

Tuoksut ja maut ovat joskus pysähdyttäviä. Itse muistan kesän tuoksun,  saunasaippuan ja jokiveden yhdistelmän, tuon hieman mudalta tuoksuvan ja maistuvan veden ja vihreän saunasaippuan (en muista merkkiä) tuoksun, joka viipyi iholla ja hiuksissa pitkään. Juuri näistä erilaisista tuoksumuistoista keskusteltiin Aurinkorinteellä, kun vietimme Hyvän olon viikkoa ja tilan täytti erilaiset tuoksut.

Toki muistot myös maistuvat. Äkkiä joku ruoka tai mauste maistuukin samalta kuin vuosikymmeniä sitten se äidin tekemä ruoka tai miten hyvältä se jäinen puolukkahillo maistuikaan sokerin ja talkkunajauhon kanssa. Tai se rasvainen sianliha, jota paistettiin suuressa pannussa,  itse ikivanhasta taikinajuuresta tehty ruisleipä ja yön yli leivinuunissa kypsynyt ohrapuuro.

Maku- ja tuoksumuistot ovat yhtä tärkeitä kuin kaikki muistot, joita kannamme sielumme huoneissa kaiken aikaa. Netin ihmemaasta silmiini osui tässä joku päivä  sivusto Mielen ihmeet, jossa käsiteltiin juuri ihmisen muistoja:  "On sellaisia muistoja, jotka yhtäkkiä mieleen noustessaan värisyttävät sieluamme ja tuovat kasvoillemme tietävän hymyn. Mutta kuinka terapeuttista se onkaan! Vaikeina hetkinä ei ole mitään parempaa kuin kääntyä muistojen puoleen ja antaa itsensä kietoutua eilispäivän onnenhetkiin, jotka antavat meille voimaa nykyhetkessä.

Yksi asia, joka meidän tulee pitää mielessä muistiin liittyen on se, että vastoin monien uskomusta se ei ole pohjaton arkku. Se ei ole tila, jolla on loputon kapasiteetti ja jonne voimme varastoida ja lukita tietoa, kuvia ja kokemuksia niin, että ne vastaisivat täysin todellisuutta. Muisti on itse asiassa kuin kanvaasi,  tyhjä taulu, jonka kykenee luomaan, värittämään uusin  sävyin, tekemään muutoksia ja jopa pyyhkimään pois". https://mielenihmeet.fi/   

Mielen Ihmeet- sivustolla on paljon muutakin mielenkiintoista kuin tämä ihmisen muistiin ja muistoihin liittyvät artikkelit. Kannattaa siis käydä klikkaamassa ylläolevaa linkkiä ja tutustua aiheisiin:  

"Käytämme suuren osan elämästämme asioiden muistelemiseen ja menneisyyden henkiin herättämiseen, ja se tapahtuu siksi että – kuten neurotiede selittää – muisti on jatkuva matkaaja, joka kutsuu meidät suurelle saarelleen arvioimaan mennyttä, toimimaan nykyhetkessä ja suunnittelemaan tulevaisuutta. Kaikki tämä on rakennettu tietoisuuteemme, tuohon kukikkaaseen, kaoottiseen ja yksilölliseen ”kaikkeen”, joka on meille jokaiselle ominainen. Aivot eivät ole kamera eivätkä kopiokone; ne ovat suuri tulkitsija".

Muistaminen on helppoa sille, joilla on muisti. Unohtaminen on vaikeaa sille, jolla on sydän.

-Gabriel García Márquez-

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu