Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa - vai onko?

20. helmi, 2020

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa - vai onko?

Minusta kukaan ei osaa ennustaa tulevaisuutta kovin tarkasti, ainakaan mitä tulee erilaisiin digitaalisiin vempaimiin, joita tämä aikamme tuottaa toinen toistaan ihmeellisimpiä ja älykkäämpiä kuten esimerkiksi puhelin. Niin, se onkin nykyään älypuhelin enkä aina ymmärrä mikä äly sitä oikein johtaa. Minulle riittäisi vähemmän älykkäämpi versio, riittää kun sillä voi soittaa ja vastata, enempää en välttämättä tarvitse tällä hetkellä, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.

Futuristi ja visionääri Perttu Pölönen kirjoittaa Kirkko ja Kaupunki - lehdessä, että seuraava suuri vallankumous tulee olemaan inhimillinen vallakumous.  Ihmiskunta siirtyi maanviljelyksestä teknologiseen vallankumoukseen ja siitä informaatiovallankumoukseen. Monen työtä on nykyään tiedon järjestely, muokkaaminen ja jakaminen.

– Kehittyvä teknologia potkaisee ihmiset pois tietotyöstä. Filosofia ja taide ovat ihmiselle ominaisia, mutta koneelle vaikeita asioita. Panostaisin ensin taitoihin, jotka haastavat irtautumaan perinteisistä ajattelumalleista ja joista on hyötyä koko elämän ajan. Pölösen mukaan filosofian tai taiteen harrastaminen auttaa koodaria ajattelemaan luovasti ja työskentelemään monenlaisten ihmisten kanssa. Hän uskoo, että sosiaalisten taitojen ja empatiakyvyn merkitys tulee kasvamaan.

Perttu Pölönen on vasta 24-vuotias, mutta kirjoittaa mielestäni erittäin kypsästi. Ainakin minut hän saa vakavasti pohtimaan tulevaisuutta, koko ihmiskunnan tulevaisuutta nykyajan merkillisten ja "älykkäiden" digilaitteiden kulutushuumassa. Kuten Pölönen kirjoittaa, todennäköisesti inhimillinen vallakumous on tulossa, ehkäpä sen pitääkin tulla, jotta jonkinlainen maailmanjärjestys säilyy:

Pölösen mukaan ihmiset ovat alkaneet huomata, että uudet teknologiat ja digitaalisuuden hypettäminen eivät tuokaan onnellisuutta. Kun miettii itseään suhteessa monin tavoin ylivertaiseen tekoälyyn, hengellisyys voi nousta uuteen arvoon. Kone ei koe pyhyyttä. – Jokaisella ihmisellä on suhde pyhyyteen. Elämä olisi kestämätöntä ilman sitä. Pyhä on asia, josta ei halua tinkiä ja jota ei tahdo häpäistä. Jollekin vaikka jääkiekko voi olla pyhää.

Ihmiset kaipaavat hiljentymistä ja off line -tilaa ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Tulevaisuudessa varmaa on vain muutos. Siksi Perttu Pölönen ei halua suunnitella tarkasti edes omaa tulevaisuuttaan. Hän siteeraa Tuu-tikkia Tove Janssonin muumikirjasta Taikatalvi:

Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi. (Tove Jansson)

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu