Entä jos ei ole kotia jonne sulkeutua?

19. maalis, 2020

Entä jos ei ole kotia jonne sulkeutua?

Varmaankin toistan itseäni ja monia muita, mutta kirjoitan silti: elämme nyt todella poikkeuksellisia aikoja ja tällaista tilannetta Suomessa ei muista kuin sota-ajan eläneet ihmiset. Syvä kunnioitukseni heille, heidän kokemuksilleen ja muistoilleen, joiden arvoa me jälkipolvet emme kaiketi täysin ymmärrä.

Tänään maailma on kuitenkin toinen ja uhka erilainen,  mutta epävarmuus, huoli ja pelko varmasti samansuuntainen. Onneksi tiedottaminen YLEn kanavilla ja omassa kunnassamme päivittäin on mielestäni ollut ensiluokkaista ja tuskin on monia, jotka eivät ole kuulleet koronasta mitään. Mutta heitäkin on:

 -Jotkut kadulla kohtaamamme ihmiset eivät ole kuulleetkaan koronasta mitään. Esimerkiksi eilen tuli vastaan sellaisia ihmisiä. He elävät vain siinä hetkessä kadulla, Jalkautuva päihdetyö Tukialus-hanketta vetävä projektipäällikkö Robert Koski sanoo.  Hänen mukaansa on hyvin tärkeää, että kaduilla liikkuvat ja monesti asunnottomat ihmiset saavat kuulla taudista ja siitä, miten sitä voi torjua. Monilla heistä on vaikeita perussairauksia, joiden vuoksi korona on heille iso riski. He tarvitsevat myös tietoa, mistä tässä tilanteessa saa terveysneuvontaa ja mistä saa ruokaa. Äärimmäisessä hädässä katutyöntekijä voi ostaa hieman ruokaa kaupasta. – Jos ihminen asuu kadulla tai kavereiden nurkissa, ei ole sänkyä, ei puhtaita vaatteita, ei edes vesijohtoa älypuhelimista puhumattakaan. Näitä ihmisiä pitää auttaa oli korona tai ei, Koski sanoo.

  -Jatkamme tätä työtä. Jos sairastumme, meidän täytyy jäädä pois, Koski kertoo. Koski toivoo, ettei sellaista tilannetta tule. Hän jatkaa matkaansa eteenpäin kaduilla, joilla näkyy paljon tavallista vähemmän väkeä. Kun muut eristäytyvät koteihinsa, monilla Kosken kohtaamista ihmisistä ei edes ole kotia, johon sulkeutua.(Kirkko ja Kaupunki verkkojulkaisu 18.3.2020)

Onneksi monilla meistä on koti, jonne sulkeutua. Kaikki eivät voi niin tehdä, kuten esimerkiksi hoitohenkilökunta kautta maan erilaisissa työtehtävissään. He kohtaavat koronan kasvoista kasvoihin ja heille toivon voimaa ja jaksamista, koska "taistelusta" voi tulla todella pitkä ja uuvuttava.  

Vaikka miten hyvin suojaudumme, silti monet meistä varsinkin riskiryhmiin kuuluvista sairastumme ja monet myös selviävät, toivottavasti kuolonuhreilta kuitenkin vältytään. Tämä kansakunta kyllä selviää, mutta monet asiat, toiminnot ja käytännöt varmasti muuttuvat, koska vasta todellisissa kriiseissä yhteiskunta, ihminen ja ihmisyys punnitaan mittarilla, jolle ei ole olemassa edes nimeä.   

Mutta: aurinko paistaa, kevättä ei ole kukaan perunut. Joutsenet ovat palanneet lahdelle ja maasta nousee krookukset. Kevät!

"Puut ovat runoja joita maa kirjoittaa taivaalle." - Kahlil Gibran

Katso ja kuuntele täältä Hämeenkyrön kunnan ajankohtaiset tiedotteet:

Kunnanjohtajan tiedote poikkeusoloista 18.3.2020:

Kunnan kotisivun päivittyvä koronatiedote:

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu