Avautuminen - kaikella on määräaikansa...

23. heinä, 2020

Avautuminen - kaikella on määräaikansa...

Tässä tulee vastaus monille kysyjille Aurinkorinteen avautumisesta: Päiväkeskus Aurinkorinne avaa ovensa maanantaina 3.8, mutta supistetuin toiminnoin eli koronariskin vuoksi vain nykyisille asiakkaille ja pienille päiväryhmille ilman vapaaehtoisia ja vapaaehtoispalveluja. Asiasta tiedotetaan asiakkaille ja vapaaehtoisille henkilökohtaisesti lähipäivinä. Kuntosali Antin Sali sensijaan avautuu 3.8. alkaen eläkeläisille entiseen malliin ja entisillä aukioloajoilla: ma - ke klo 12 -16 ja lauantaisin klo 12 - 16. Maanantaina 7.9. klo 13 - 14 on seuraavan kerran mahdollisuus tavata kuntohoitaja ja saada maksutonta kuntosaliohjausta laitteisiin.

Vaikka monia toimintoja on pystytty meillä Suomessa avaamaan pahimman korona-aallon mentyä, on muistettava ettei koronaa ole vielä kukistettu, siihen ei vielä ole olemassa rokotetta ja edelleen koronaan sairastuu monia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Varsinkin riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä on edelleen suojeltava kaikin mahdollisin keinoin, vaikka järkeä on syytä käyttää tässäkin asiassa eli liiallisuuksiin ei ole syytä mennä.

Koronapandemiassa, kuten muissakin maailmanlaajuisissa kriiseissä on tapana olla myös voittajia. Kaikissa kriiseissa on kyse - ihmishenkien menetyksen ohella - myös taloudesta, rahasta, jossa aina joku käärii voitot toisten kärsimyksellä. Sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori Heikki Hiilamo kuitenkin muistuttaa, että koronakriisistä tuskin kukaan selviää voittajana: Ikäluokista kovimman taloudellisen iskun ottavat työikäiset, joita laajat lomautukset nyt koskevat. – Tiedämme 1990-luvun laman perusteella, että jos lomautukset pitkittyvät ja mahdollisesti muuttuvat irtisanomisiksi, tulee paljon vaikeuksia, Hiilamo kertoo:

"Yksi näistä vaikeuksista on maksuhäiriöiden lisääntyminen. Tällä hetkellä lähes 400 000 suomalaista on menettänyt luottotietonsa, ja määrä tulee Hiilamon mukaan kasvamaan koronan siivittämänä. Työttömyyskassoissa on jonoa, eikä monella ole säästöjä, mihin turvautua. Aika on surkea myös mahdollisten säästöjen, kuten osakkeiden, realisoinnille.

Osalla lomautus päättyy irtisanomiseen, mikä pitkittää taloudellista ahdinkoa entisestään.Tilanteen kärjistyminen maksuhäiriömerkintään puolestaan käynnistää oravanpyörän, jonka seurauksena henkilökohtainen talous menee solmuun vuosiksi."

Niin vanhuksia kuin työikäisiä ja nuoria yhdistää koronakriisin keskellä ongelma, jonka seuraukset voivat ulottua pitkälle. Yksinäisyys syvenee, kun koko maa eristäytyy. Sitä kautta myös mielenterveys kärsii.– Yksinäisyys on ongelma, joka tullaan näkemään kaikkialla, kun koronakriisin jälkipyykkiä pestään, sanoo puolestaan sosiologian professori Harri Meles. 

Sadepäivän (kuten tänään) ratoksi suosittelen kaikille pienen pientä lukukirjaa, aforismikokoelma Huilihetkiä, hyvää oloa ja aikaa itselle, jonka on koonnut Claire Chamberlain. Kirjassa esimerkiksi John Muir kirjoittaa kotiinpaluusta, ja joka ajatus sopii hienosti paitsi tähän päivään, myös monenlaiseen paluuseen jostakin johonkin - mitä se itsekunkin kohdalla sitten ikinä tarkoittaakaan:

Tuhannet uupuneet, sivistyksen kuormittamat ihmiset ovat alkaneet oivaltaa, että kesyttömille vuorille hakeutuminen tarkoittaa saapumista kotiin. - John Muir -

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

Jaa tämä sivu