Koronasyksy ja uusi musta

1. loka, 2020

Koronasyksy ja uusi musta

Tämän ajan oudossa maailmassa myös kieli ja merkitykset ovat muutoksessa. Uusi normaali on jo vakiintunut ilmaisu, jolla tarkoitetaan jotain asiaa, joka ennen koronaa saattoi olla epätavallinen, mutta tänään siis pelkästään normaali. Mutta tiedättekö muuten mitä tarkoitetaan, kun puhutaan uudesta mustasta?

Runsaan kuukauden voimassa ollut maskisuositus ei oikein tunnu tehoavan kansaan. Kaupoissa maskeja näkee harvoin, vaikka sen käyttö olisi enemmän kuin suositeltavaa kaikille. Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi 16. syyskuuta -20, että vaikka valtaosa pitää maskien käyttöä julkisessa liikenteessä suotavana, paljon pienempi osa oikeasti käyttää niitä itse. 

Meillä Aurinkorinteellä on tärkeää pitää maskia. Tai oikeasti me (henkilökunta) käytämme suojavisiiriä ja joskus maskia. Asiakkaamme käyttävät maskia palvelubussissa, mutta ei Aurinkorinteellä, joka sinällään voisi olla perusteltua sekin pandemian kiihtyvässä nykyvaiheessa.

Karoliina Knuuti kirjoittaa Maailman kuvalehdessä otsikolla Onko maski uusi musta: "Suuri osa kotimaisesta maskikeskustelusta pyörii kertakäyttömaskien ympärillä, mutta maailmalla maski on koronasyksyn tärkein asuste ja itseilmaisun väline. Ainakin, mikäli uskoo esimerkiksi Vogue sekä Business Insider -lehtiä, jotka ovat koonneet listoja kauden tyylikkäimmistä luksusbrändien maskeista. Hinnat kipuavat yli sataan euroon. Tyylitaituruuttaan pääsee esittelemään halvemmallakin. Esimerkiksi eräästä verkkokaupasta maskeja on saatavilla paitsi kaikissa sateenkaaren väreissä myös juhlavan satiinisena tai kimalteilla tai iskulauseilla varustettuna. Osassa kuvista mallit poseeraavat katu-uskottavasti maski kasvoillaan, osassa maski roikkuu huolettomasti käsilaukun kaverina ranteessa. Tietysti se muodostaa harmonisen kokonaisuuden mallin vaatteiden kanssa." (Karoliina Knuuti, Maailman kuvalehti 28.9.2020)

Varmasti maskin käytön ohella moni muu asia tulee muuttumaan koronan varjossa ja sen vaikutuksesta. Vielä tänään emme tiedä kaikkea, mutta se on selvä, että meidän tuntemamme maailma muuttaa reippaasti toimintatapojaan. Meidän täytyy vaan sopeutua, koska emme voi muutakaan. Juuri niin ihmiskunta on tehnyt miljoonia vuosia meitä ennen ja olemme selviytyneet. Niinpä jonain päivänä selviydymme tästäkin ja - toivon mukaan - kasvamme entistäkin vahvemmiksi, viisaammiksi ja inhimillisemmiksi itseämme ja varsinkin lähimmäisiämme kohtaan.

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

raija.westergard@hameenkyro.fi

Jaa tämä sivu