Päätösperäinen työllinen

12. marras, 2020

Päätösperäinen työllinen

En tiedä teistä, hyvät lukijani, mutta olen pohtinut monet kerran sitä, että tuottaako tämä outo aika entistä enemmän outoa kieltä ja merkillisiä sanahirviöitä? Esimerkiksi vielä runsas vuosi sitten kukaan ei ollut kuullutkaan ”päätösperäisestä työllisestä”, en ainakaan minä. Nyt tämä mystinen hahmo - päätösperäinen työllinen - hallitsee päivänpoliittista talouskeskustelua mennen tullen.

Toki kyseessä on poliittinen jargon, jota halutaan kasvattaa kuin villiheinää  ettei tavallinen ihminen sitä heti ymmärtäisi. Eikä ymmärräkään. Helsingin Sanomissa Teemu Muhonen avaa asiaa näin: "Eduskunnassa käytiin syksyn budjetti­riihen jälkeen poikkeuksellisen vieraannuttava väittely. Hallitus kertoi päättäneensä toimista, jotka tuovat 31 000–36 000 päätös­peräistä työllistä."

Siis että mitä? Kyseessä on edellisen hallituksen päätös sitoa työllisyystavoitteensa etukäteen tehtäviin vaikutusarvioihin: valtiovarainministeriön virkamiesten on pystyttävä luotettavasti ennakoimaan, kuinka monta lisätyöllistä työllisyysuudistukset Suomeen tuovat. Jos virkamiehet arvioivat esimerkiksi jonkin työttömyysturvan muutoksen lisäävän työllisyyttä 5 000 henkilöllä vuosi­kymmenen loppuun mennessä, hallitus on nykykielellä ”saavuttanut 5 000 päätös­peräistä työllistä". Ajatus on sinällään hyvä. Tutkimustiedon hyödyntäminen takaa, ettei hallitus voi tehdä mitä tahansa päätöksiä ja kutsua niitä "uudistuksiksi".

Minusta on ensiarvoisen tärkeää, että nuo kaikki "sanahirviöt" selitettäisiin kansalaisille selkosuomeksi. Nyt näyttää siltä, että kehittäminen ja uudistaminen - joka sinällään on tervetullutta - naamioidaan mitä oudoimmin termein, jotta tavallinen ihminen varmasti "putoaa kärryiltä". Ja sitten myöhemmin jos/kun tilanne eskaloituu, voi aina selittää, että "kyllähän me tästä uudistuksesta ajoissa tiedotimme".

Marraskuu näyttää nyt todelliset kasvonsa eli hämäryys on jokaisen päivän yhteinen nimi. Aurinkorinteellä joku asiakas laski tänään, että jouluun on vain kuusi viikkoa. Niinpä, vähitellen voikin aloittaa jouluaskareet tai ainakin askartelut, kuten Aurinkorinteellä tällä viikolla. Meillä on ollut nimittäin "pieni pipotehdas", joita minipipoja on syntynytkin jo melkoinen määrä. Kuva ohessa, jossa on vain muutamia malliksi. Ja jokainen haluaa viedä pipon mukanaan kotiin. Tästä se siis alkaa, joulumieli ja joulun odotus!

Raija Westergård

Päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

 #MUUTAHAMEENKYROON-kampanja: https://vimeo.com/477969332

Jaa tämä sivu