Joutsenlampi - kosketuksia ja kohtaamisia

21. marras, 2020

Joutsenlampi - kosketuksia ja kohtaamisia

Musiikilla on merkittäviä hyvinvointivaikutuksia, jonka me varmasti jo kaikki tiedämmekin, onhan aiheesta tehty ja julkaistu lukuisia erilaisia tutkimuksia liittyen mm. ikääntymiseen, muistisairauksiin jne. Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin, mutta edelleen palaan hetkeksi tämän tärkeän asian äärelle ja erityisesti Joutsenlammelle, jonka äärellä on koettu huikeita kohtaamisia ja oivalluksia kautta historian ja koetaan edelleen - myöskin Aurinkorinteellä.

Aurinkorinteellä vietimme nimittäin mennä viikolla klassisen musiikin levyraatia, joka tuntui kovasti koskettavan monia asiakkaitamme. Kuuntelimme tunnetuimpia teoksia Bachista Beethoveniin, Sibeliusta, Sostakovitsia tai Straussia tietenkään unohtamatta. Myös Chopinin teoksista pidettiin samoin kuin Vivaldista ja Albinonista. Merkittävää on, että musiikkia kuunneltiin keskittyneesti ja huonoja pisteitä ei saanut juuri mikään teos!

Pjotr Tsaikovskin vuonna 1877 ensi-iltansa saaneesta Joutsenlampi-baletista vielä, että tämän päivän Helsingin Sanomissa on Katri Kallionpään kirjoittama artikkeli espanjalaisessa hoitokodissa kuvatusta videosta, jossa muistisairas vanhus muuttuu musiikin vaikutuksesta hetkessä upeaksi ballerinaksi. Neurotieteilijä ja tanssija Hanna Poikonen sanoo ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa.

Videolla (klikkaa linkkiä alla), entinen balettitanssija Marta Cinta (s.1925) tanssii kuin ennen nuorena primaballerinana. Cinta vietti viimeiset vuotensa hoitokodissa Madridissa sairastaen muistisairautta, jonka laadusta ei ole tarkkaa tietoa. Hän ei tunnistanut ihmisiä, ei hahmottanut sijaintiaan eikä keskustellut. Hänellä oli myöskin hallusinaatioita. Poikonen ihmettelee miten on mahdollista, että muistinsa menettänyt vanhus herää katsojan silmien edessä hetkeksi omaksi nuoreksi itsekseen, rooliinsa eläytyväksi tähtitanssijaksi.

Hanna Poikosen mukaan jokaisen ikääntyvän kannattaisi laatia oma musiikkitestamentti. Musiikin kuunteleminen, tanssiminen, laulaminen ja soittaminen ovat todella tehokkaita keinoja ylläpitää motorisia ja kognitiivisia taitoja. Musiikin mukaan liikkuminen elvyttää myös muistisairaiden sosiaalisuutta ja toiminnallisuutta. Musiikkia ja liikettä käytetään entistä enemmän virkistämään vanhuksia esimerkiksi dementiakodeissa. Mutta paljon enemmänkin voisi käyttää, sanoo Poikonen. 

Minä olen täysin samaa mieltä, mutta koronatilanne asettaa rajoja, joita nyt täytyy tietysti noudattaa. Tyydymme siis toistaiseksi katsomaan ja kuulemaan musiikin ihmeitä tekevistä vaikutuksista ainoastaan tallenteina, joka on toki tyhjää parempi.

Klikkaa tästä Martan videoon:

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

#MUUTAHAMEENKYROON

Jaa tämä sivu