Jokaisella on syynsä

29. tammi, 2021

Jokaisella on syynsä

Tällä kertaa otsikko on sama kuin on eräs mainos eräässä metsäalan lehdessä, jossa mainostettiin metsän lannoitusohjelmaa, eli miten voi tehostaa metsän kasvua ja miten saa nopeammin laadukasta puutavaraa myytäväksi. Paitsi metsän lannoitukseen, otsikkoa voisi siteerata erittäin moniin tarkoituksiin ja monilla eri elämänaloilla.

Vaikka itse olenkin enemmän taipuvainen sattuman mahdollisuuten elämän erilaisissa käänteissä, realisti minussa toki ymmärtää senkin, että useimmilla ihmisillä on syynsä tehdä asioita näin tai noin. Tai jos ei ihan tekemään konkreettisesti, niin ainakin pyrkiä ohjaamaan asioita itselle suotuisaan suuntaan. Eikä läheskään aina ole kyseessä rehelliset keinot, joista voisi luetella esimerkkejä jopa yhteiskuntamme huipulta ja varsinkin sieltä. Tällaisella pyrkimyksellä/vaikuttamisella on oma nimensä myös puhekielessä ja erityisesti kansanperinteessä: "se kulkee ketunhäntä kainalossa, ei se taida pissata siihen kohtaan mihin kykyttää, se on niin kiero kuin aidan vitsa = kierteelle väännetty paju, jolla ennen sidottiin mm. erilaisia perinneaitoja."

Niin, asioiden syy/seuraus-suhteisiin kannattaa todellakin kiinnittää huomiota kaikissa toiminnoissa ihmisten kesken. Emme voi tietää varmasti etukäteen mikä asia johtaa mihinkin, mutta aisteja voi harjoittaa, kuunnella intuitiota samaan tapaan kuin alkuperäiskansat ovat kuunnelleet koko olemassaolonsa ajan. Meillä nykyihmisillä muuten on edelleen tallella sama taito, mutta joka on valitettavasti monilla surkastunut erilaisten teknisten välineiden yleistyessä. Tuskin enää kukaan meistä käyttää auringon asemaa tarkastaessaan kellonaikaa? Tai lähtee kylään ilmoittamatta siitä etukäteen puhelimella? Kätevämpää on katsoa kelloa, puhelinta ja soittaa. Australian aboriginaaleilla muuten on edelleen tallella taitoja eli osaavat esimerkiksi laittaa kahvipannun tulille, kun kohta se ystävä tulee (vaikkei soittanut, tekstannut tai muutenkaan sopineet kohtaamisesta etukäteen mitenkään).

Valitettavasti monet alkuperäiskansat ovat hävinneet henkiinjäämistaistelussa ja sulautuneet valtaväestöön, omaksuneet ns. länsimaisen kulttuurin ja elämäntavan - ja voivat huonosti, kunnes häviävät kokonaan. Mutta väittäisin, että näitä ikivanhoja ihmisen aistitaitoja voisi nykyihminenkin harjoituttaa. Tuskin siinä pohjimmiltaan on kyse muusta kuin kyvystä keskittyä ja kuunnella omaa intuitiota? Niin, siinäpä se. Miten siihen olisi tilaisuus kun maailma pauhaa ympärillä: puhelin piippaa, tietokone piippaa, kaikki piippaa... Ensin täytyy löytää hiljaisuus sisältään ja vasta sitten siirtyä eteenpäin: "Mitä enemmän ihminen hiljentyy, sitä enemmän hän kuulee" - Baba Ram Dass

Kyllä, siis jokaisella on syynsä. Siksi kuva ohessa äskettäin kaadetusta puunrungosta. Perin kiinnostavaa olisi myöskin tutkia puunrungon vuosirenkaita, kuten ennen lapsena tutkittiin ja laskettiin. Puun vuosirenkaista voi lukea historiaa samaan tapaan kuin joku lukisi kirjaa, mutta siihen en nyt lähde tällä erää.

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

#MUUTAHAMEENKYROON 

Käy lukemassa 29.1.2021 päivätty kunnan koronatiedote: https://www.hameenkyro.fi/site/assets/files/8630/koronatiedote_29_1.pdf 

Jaa tämä sivu