Neljä tärkeää kysymystä

5. helmi, 2021

Neljä tärkeää kysymystä

Tänään on valoisa ja kirpeä perjantainen pakkaspäivä, joka on kaunis katsella tästä ikkunan lämpöisemmältä puolelta. Tosin samanlaista kirpeyttä on ollut kaikki tämän viikon aamut, joina olen lähtenyt liikenteeseen autolla, joka muistuttaa enemmän jääkaappia kuin mitään kulkuneuvoa. Mutta pakkasaamuissa ja kaikkialla on kuitenkin muistettava, että meillä on syy olla olemassa. Se syy saattaa olla jokaisella erilainen, mutta jos sen tunnistaa itsessään, silloin kaikki on hyvin.

Japanilaisen filosofian mukaan nimittäin meidän tarvitsee esittää itsellemme vain neljä kysymystä. Mitä haluan tehdä? Missä olen hyvä? Mistä saan elantoni? Mitä maailmaa tarvitsee kauttani? Vastausten myötä jokainen voi löytää tien merkitykselliseen elämään. Siksi näitä neljää erittäin perustavaa laatua olevaa kysymystä kannattaa miettiä syvällisesti itse kukin tykönään. Japanin kielessä on käsite Wabi-sabi, jonka mukaan kaikki kauneus ympärillämme on katoavaista, muuttuvaa ja epätäydellistä. Wabi-sabi opettaa arvostamaan vajavaista kauneutta ja näkemään siinä kasvun mahdollisuuden ja sinnikkyyden: "Vaikka kaatuisit seitsemän kertaa, nouse ylös kahdeksan kertaa."

Kuten tiedämme, elämme varsin suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa luterilainen työmoraali asuu meissä todella syvällä. Tänä päivänä liian monet uupuvat työssään, voivat pahoin ja kadottavat työn ilon. Japanilaisen käsityksen mukaan kuitenkin onni ei synny siitä mitä pitää tehdä, vaan mitä saa tehdä. Tähän kohtaan sopii vanha kertomus kahdesta kivenhakkaajasta, jotka hakkasivat kiviä samansuuruisiksi paloiksi päivästä toiseen ja joilta molemmilta vieras mies kysyi, että "mitä sinä teet"? Toinen kivenhakkaaja huomautti äkäisenä: "etkö sinä idiootti näe, että minä hakkaan kiviä paloiksi"? Toinen kivenhakkaaja sensijaan  vastasi: "minä rakennan katedraalia".

Aurinkorinteelle ei kuulu mitään uutta, paitsi joitakin tilajärjestelyjä ja minun tietoni mukaan Aurinkorinteelle ollaan perustamassa myöskin koronarokotuspaikkaa - sitten kun rokotteita saadaan niin, että varsinaiseen rokottamistahtiin päästään. Kuten saamme kuulla uutisista päivittäin, rokotteita ei olla saatu Suomeen niin kuin olisimme toivoneet. Toivottavasti tämä korjaantuu mahdollisimman pian. Lue kunnan uusin koronatiedote 5.2.2021  täältä: https://hameenkyro.fi/hameenkyron-kunnan-koronatiedote-5-2-2021/

Koska Aurinkorinne on edelleen suljettuna, minä sain "ylennyksen" eli olen lainassa kerrosta ylempänä Siljankodilla, jossa on todellakin ilo työskennellä mukavassa ja tunnelmallisessa ilmapiirissä ja toimia asukkaiden tukena ja heidän ehdoillaan. Kiire ei ole mihinkään. Elämä on juuri tässä hetkessä aidoimmillaan. Tällä viikolla esimerkiksi kuuntelimme asukkaiden kanssa Lauantain toivotut levyt - ohjelmaa Areenan kautta, jota kuunneltiin hartaana ja rauhallisina, kuten sitä on kuunneltu jo vuosikymmeniä. Varmasti musiikki ja toimittajan tuttu ääni toi mieleen paljon muistoja. Ja taustalla "rätisi" takkatuli, joka ei ole aito (video Yetissä), mutta näyttää niin aidolta, että moni asukas halusi jopa lisätä puita hiilloksen päälle! Ja jotenkin tuntui itsestäkin, että tuo tuli oikeasti lämmitti ja monet katsoivat tulta pitkään kuten Eino Leinon runossa Tuijotin tulehen kauvan... 

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää Runebergin päivää (tänään) ja ylihuomista Kynttilän päivää! Vanha kansa sanoi aina, että "kevättä kynttilästä", eli valoa ja kevättä kohti ollaan taas menossa!

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

raija.westergård@hameenkyro.fi

#MUUTAHAMEENKYROON

Jaa tämä sivu