Pieniä asioita suurella sydämellä

12. helmi, 2021

Pieniä asioita suurella sydämellä

Tänään, kirkkaana, kauniina ja kuulaana helmikuun päivänä kirjoitan ihmisestä ja ystävyydestä, koska ylihuomenna on ystävänpäivä. Minun suvussani (siis minua vanhempi polvi) ei juurikaan ko. päivää huomioinut millään tavalla, "liian uusi ja tullut almanakkaan mistä lie." Mutta laskiassunnuntaita (joka on myös ylihuomenna) sen sijaan vietettiin, koska se liittyi kirkkovuoteen ja pääsiäisen odotukseen. Minusta molemmat päivät ja niiden traditiot ovat tärkeitä ja ystävyydelle tarkoitettu päivä niinikään. Toki oikeaa ja todellista ystävyyttä kannattaa aina osoittaa ilman erityistä sille osoitettua päivääkin. 

Joku vanha ystävyyssuhde vuosikymmenien takaa muuten saattaa olla varsin mielenkiintoinen juttu. Nimittäin jos äkkiarvaamatta törmää ihmiseen, joka oli joskus kauan sitten hyvä ystävä ja tuttava, ja jonka hädin tuskin tänään tunnistaa samaksi ihmiseksi. Aika ja ikääntyminen muuttaa ihmistä melkoisesti, mutta jotkut saattavat pysyä suunnilleen samankaltaisena. Nyt en tarkoita ulkoista olemusta vaan persoonaa: huolettomasta huumoriveikosta on saattanut tulla vakava ja hiljainen kun taas aiemmin vetäytyvä ja ujo alkaakin keskustella yllättävän luontevasti ja sujuvasti kaikkien kanssa. 

Psykologit pitivät pitkään ihmisen persoonallisuutta muuttumattomana, pysyvänä minuuden perusrakenteena, joka kehittyy pitkälti lapsuuden kokemusten vaikutuksena. Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen mainitsee kuitenkin teoksessaan Voiko persoonallisuus muuttua? että: "Nykyään tiedetään, että persoonallisuutemme muuttuu ja muokkautuu erityisesti pitkällä aikavälillä enemmän kuin aiemmin on ajateltu."

Joskus osuu muutamien kohdalle ainutkertaisia ja yllättäviä tapahtumia eli harvinaisia kvanttimuutoksia. Ne muokkaavat kerralla koko ihmisen persoonallisuutta niin, että häntä tuskin tunnistaa samaksi henkilöksi. Tällaisia kvanttimuuttujia ovat Ojasen mukaan esimerkiksi Apostoli Paavali ja Leo Tolstoi, mutta varmasti myöskin arkielämässä näitä suuren muutoksen kokeneita ihmisiä saattaa tavata. Ainakin minä olen tavannut, moniakin, enkä pidä sitä mitenkään merkillisenä.

Aurinkorinteeltä ei mitään uutta. Koronan ja koronarokotteiden osalta ajantasainen tieto löytyy  klikkaamalla allaolevia linkkejä. Helmikuu kuitenkin "helistää" ja kevättä kohden matkalla. Kopioin tähän loppuun aiemmin mainitun Markku Ojasen, 76 v. elämänohjeen, johon on hyvä yhtyä tänään ja aina: "Emme voi tehdä suuria asioita, mutta voimme tehdä pieniä asioita suurella sydämellä" (Äiti Teresa)

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää laskiasta ja ystävänpäivää! 

Raija Westergård

päivätoiminnan ohjaaja, Aurinkorinne

#MUUTAHAMEENKYROON 

Klikkaa täältä uusimmat koronaan liittyvät tiedotteet:

Jaa tämä sivu