Ruotsinsalmi - kohtaloni

13. syys, 2021

Ruotsinsalmi - kohtaloni

Taide merkitsee minulle paljon. Olen elämäni aikana käynyt lukuisissa eri taidenäettelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Ehkäpä pysäyttävin kokemus on ollut Pietarissa, siis Eremitaasissa, mutta paljon muitakin taidenäyttelyitä on ollut, jossa yksinkertaisesti aika pysähtyy ja menettää merkityksensä. Esimerkiksi Gallen-Kallelan Sammon taonta Ateneumissa pysäyttää aina. Ja muitakin on, joita en nyt tässä kohtaa ala luettelemaan. 

Onnekseni minun ei tarvitse omistaa taidetta. Tai toki jotain omistan, mutta ne eivät ole keräilyharvinaisuuksia eivätkä mitenkään arvokkaita siltä osin, mutta kauniita toki - ja useimmissa "komiat raamit". Taiteen omistamisen sijaan minulle siis riittää, että voin käydä teoksia katsomassa paikoissa, jossa ne pääsevät oikeuksiinsa toisin kuin yksityiskodeissa, joissa on harvoin oikeanlainen tila oikealle taiteelle. Toki jossain olen näitäkin tavannut, mutta harvoin.

Paitsi perinteisiä taideteoksia, museoissa voi nykyään kohdata huikeita virtuaalisia elämyksiä, kuten esimerkiksi Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Kesäkuussa siellä avautui huikea Kohtalona Ruotsinsalmi-näyttely. Monivuotinen näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla vuonna 1790 käydyn Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan ennennäkemättömällä tavalla. Vaikuttavan tarinan kertomista näyttelyn keinoin on valmisteltu jo vuosia, ja nyt näyttelyn toteutuksessa voitiin hyödyntää myös 3D-mallinnoksia ja uusinta peliteknologiaa. Näyttely on avoinna noin vuoteen 2027 asti.

Kotka kutsuu siis jälleen. Tunnen muutenkin Kotkaan tietynlaista vetoa, koska siellä (kaupunginteatterissa) pyöri parisen vuotta sitten esitys, Mar1a918, joka sai innoituksensa minun kirjoittamasta teoksesta Maria, naissotilaan tarina (ilmestyi e-kirjana v. 2017, alkuperäinen vuodelta 2007). Näytelmä paneutui suomalaiseen radikalismiin, sen syntymekanismeihin usealla tasolla jne. Lue lisää täältä:  http://westergard-raija.simplesite.com/441351886 

Mutta vielä Ruotsinsalmen meritaisteluun v. 1790. Kuka muistaa lukeneensa siitä? Itse en tiedä siitä paljon mitään, siksi tämä näyttely kiinnostaakin. Kiinnostaa erityisesti pienten ihmisten kohtalo suurvaltojen puristuksessa. Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely tuo uusia näkymiä niin suomalaisten, ruotsalaisten kuin venäläistenkin kohtaloihin Kustaan sodassa. Valokuvaaja Elina Simosen ottamat historiallisten henkilöiden modernit muotokuvat tuovat inhimillisen näkökulman historiaan.

Sodan raadollisuus vyöryy uusimman virtuaaliteknologian keinoin kymmenmetrisen seinän mitalla ympärillesi. Intensiivinen taisteluesitys avautuu ympärillesi yli 35 neliömetrin kokoisena kaarena. Sen kokemiseen et tarvitse virtuaalilaseja tai muita laitteita, vaan voit liikkua tilassa vapaasti historian tapahtumiin tutustuen. Käy tutustumassa traileriin tästä: https://youtu.be/dQgnK5z6Ejo 

Nyt ei oikein enää mitään lisättävää tässä kohtaa. Historiaa voidaan esittää monella tavalla ja tämä Kohtalona Ruotsinsalmi-näyttely vaikuttaa täysin ennenkokemattomalta ja myös siksi, koska meritaistelut ylipäätään ovat olleet aina muka "jossain muualla" kuin Suomessa, mutta eipä ole enää. Hienoa, että sotahistorian tämäkin puoli tuodaan esille ja todella hienosti.

Raija Westergård

Jaa tämä sivu