Aikamatkoja Euroopan valoihin

26. marras, 2021

Aikamatkoja Euroopan valoihin

Kuuntelen paljon radiota. Telkkariohjelmia en juuri viitsi enää tuijottaa, paitsi uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Siis toki televisiokonetta katson, mutta haluan itse valita katsottavani oman mieltymykseni mukaan ja onneksi siihen on nykyään mahdollisuus verkon kautta aivan eri tavoin kuin vielä muutama vuosi sitten.

Mutta radio! Tarkoitan siis Yle 1.n ohjelmatarjontaa, joka on aivan huikea ja on oikeassa balanssissa musiikin, puheohjelmien sekä uutislähetysten kanssa. Mitä musiikkiin tulee, itse tykkään erityisesti Risto Nordellin Riston valinnasta, Outi Paanasen Narrin aamulaulusta ja sunnuntai-iltojen monen tunnin mittaisesta tauottomasta Jazz-radiosta. Puheohjelmista pidän esimerkiksi Tiedeykkösestä, jossa juuri tänään puhutaan klo 12.10 alkaen siitä, miten maapallo on ollut tuhoutumassa jo monta kertaa ja eri tavoin. 

Näiden lisäksi voi kuunnella Areenan puolelta mistä itse vaan tykkää. Esimerkiksi voi kuunnella Pasi Hiihtolan toimittamaa Euroopan valot - ohjelmasarjaa: "Eurooppalainen musiikki tarkoittaa yhdelle chansonia Ranskasta, toiselle fadoa Portugalista ja kolmannelle vaikkapa folkia Irlannista. Mutta Euroopan musiikkitarjonta on vielä laajempi. Mikä soi napapiirin ja Välimeren välillä, sitä kuunnellaan ohjelmassa Euroopan valot."

Ja jos nykyhetki ei riitä, voi lähteä Aikamatkoille Kaisa Pulakan seurassa: Aikamatkoilla lennetään sinne tänne nykyisyyden, historian ja tulevaisuuden välillä --- millaisia merkityksiä meille tutut asiat ja ilmiöt ovat historian aikana saaneet ja miten niitä on käsitelty uskomuksissa, taiteessa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa. Ensimmäisellä tuotantokaudella Kaisa Pulakka tonkii mm. sheivaamisen ja sheimaamisen yhteistä historiaa sekä sukupuolen moninaisuutta. Aikamatkojen kyydissä pohditaan myös sitä, kuka kaipaa kättelyä ja huokaistaan - oispa kaljaa!

Kaljan sijaan - kun katson talvimaisemaa ikkunan takana - lienee paras nauttia kupillinen teetä tai miksei glögiä, kun kohta alkaa olla se aika vuodesta. Niin muuten, tasan neljän viikon kuluttua on jouluaatto! Eli parhainta joulunodotusta teille kaikille lukijoilleni jo tässä vaiheessa!

Raija Westergård

Jaa tämä sivu