Mikä on viikonloppu?

29. huhti, 2022

Mikä on viikonloppu?

Mistä tietää, että vappu on ylihuomenna? No tietysti räntäsateesta, ja miksei yöpakkasistakin, jota ainakin meidän mittari näytti vielä tänä aamuna. Silti kesä odottaa ihan nurkan takana ja monet kukat jo nostaa päätään jopa jään ja lumen läpi.

Itse en valitettavasti osallistu tämän vapun aikaan mihinkään velvollisuuksiin, tehtäviin tai rientoihin. Syytä en tässä ala kertomaan sen tarkemmin, koska se on vähän kuin runoilija Eino Leino aikanaan kirjoitti: "Ken vaivojansa valittaa on vaivojensa vanki..." 

Vappu osuu tänä vuonna mukavasti viikonloppuun, eikä siksi tule ns. pitkää vapaata, joka varsinkin työelämässä oleville on aina tervetullutta. Kaikki eivät tosin tiedä, että mikä se viikonloppu oikein on. Jos olette seuranneet Downton Abbey-sarjaa telkasta, eräässä jaksossa vanharouva Violet Grawley (roolissa Maggie Smith) seuraa illallispöydässä jonkun vieraan jutustelua hauskasta  viikonlopusta ja kysyy sitten aristokraatin aksentilla kulmakarvat koholla: mikä on viikonloppu? 

Viikonpäivillä ja viikonlopuilla on siis erilaisia merkityksiä riippuen, mistä niitä katsoo. Itse muistan tilanteita, jossa silloiset työkaverit kahvipaussilla nauroivat ja kikattivat omia juttujaan, johon sitten joku sanoi selityksen, että perjantai. Eli ikäänkuin viikonpäivällä olisi ollut jotain merkitystä iloiseen rupatteluun ja kikatteluun? Ja silloin oli suurimmalla osalla vuorotyö eli perjantai ei kaikilla ollut missään nimessä perjantai, viikonlopun aatto.

Entä sitten muut viikonpäivät? Nekin ovat osa tätä ainutlaatuista elämäämme ja minusta lause "elä jokainen päivä kuin se olisi viimeisesi" on edelleen voimassa ja käyttökelpoinen elämänohje. Ainakin tähän aikaan vuodesta pitää osata nauttia valosta, joka lisääntyy koko ajan juhannukseen asti. Kevään ja kesän valo on voima, josta pitää nauttia jopa vimmaisesti ja ihmetellä kevättä - kasvua ja vihreyttä, joka pitkän talven jälkeen on aina yhtä uusi ja ihmeellinen.

"Elä kuin kuolisit huomenna. Opi kuin eläisit ikuisesti". Mahatma Gandhi (1869-1948)

Raija Westergård

Jaa tämä sivu