Ihmisyyden maihinnousu

20. touko, 2022

Ihmisyyden maihinnousu

Olen näinä päivinä joutessani lukenut kahtakin eri kirjaa, toinen on v. 2011 ilmestynyt Tariq Alin kirjoittama Obama, Ensimmäinen erä ja toinen tämän vuoden uutuus eli Juhana Torkin Dion Prusalainen, Onnellisuudesta.

Siis luen näitä nimenomaan joutessani pakolliselta (kokousaineistot) lukemiselta sekä kokouksiin osallistumisilta sekä tietysti kevään mielipuuhaltani pihalla hääräämiseltä ja muuten vaan siellä haahuilemiselta. Siis ei se puutarhatyö sinällään ole minulle työtä vaan työ  on siellä enimmäkseen oleileminen, oleksiminen.

Tämä Torkin teoksen Dion Prusalainen, Onnellisuudesta sain Otavalta tilaamatta ja pyytämättä ja vielä Torkin omistuskirjoituksella varustettuna. Ja se oli lähetetty Siljankodin osoitteella? Sieltä minulle soitettiin ja kerrottiin olevan minulle pieni paketti, joka näyttää kirjalta.  Ja todellakin kirja siellä oli ja vieläpä varsin mielenkiintoinen: ”Kautta aikojen ihmiset ovat tavoitelleet onnellisuutta, usein omistamisen kautta. Länsimaisen kulttuurin pohjavireenä ovat jo antiikin ajattelijoiden pohtimat kysymykset ihmisyydestä ja sen suhteesta materiaaliseen maailmaan. Miksi diktaattori voi olla valtansa ja rikkautensa keskellä maailman onnettomin ihminen? Voisiko luopuminen olla vastaus onnen saavuttamiseen?” (Juhana Torkki 2022, Dion Prusalainen, Onnellisuudesta)

Nämä filosofiset ajatukset tulevat siis noin kahden tuhannen vuoden takaa, sillä Dion Prusalainen oli antiikin ajan tunnettu filosofi ja puhujamestari. Juhana Torkki on koonnut hienon ja vaikuttavan teoksen ja Dionin sarkastiset huomiot ajasta sopivat hyvin myös nykyaikaan: ”Kun sairaat tungeksivat lääkärin luokse ja odottavat tulevansa mukavasti huumatuiksi ja sitten hoito ei olekaan heidän toiveidensa mukaista, he ärsyyntyvät saamastaan kohtelusta. Samoin, näin arvelen, käy ihmisjoukoille, jotka kokoon tuvat minun kaltaiseni ihmisen luokse ja pyytävät puhumaan, mutta jotka eivät selvästikään ole koskaan saaneet maistaa totuutta ja siksi olettavat saavansa kuulla vain jotain suloista ja rauhoittavaa… - Dion Prusalainen (n.40-120 eea.)

Minun piti myös kirjoittaa jotain tuosta Tariq Alin kirjasta, mutta teen sen joskus toiste. Kuitenkin voin suositella tätäkin teosta kaikille, koska Barack Obaman tarina USA.n presidentiksi on huikea matka. Tariq siteeraa kirjassa usein 1800-luvun sosialistiajattelija  Oscar Wildea, jonka ajatukset sopivat hyvin teoksen henkeen sekä myös tähän päivään: ”Maailmankartta jossa ei ole Utopiaa ei ole vilkaisunkaan arvoinen, koska siinä ei ole sitä maata, johon ihmisyys aina nousee maihin”.  (Oscar Wilde 1854-1900)

Tähän ei mitään lisättävää. Kuunnellaan ja katsellaan tätä kaunista maatamme ihmisen ja inhimillisyyden ajatuksissa. Jossain (Ukrainassa) karttaa piirretään uusiksi hirvittävällä tavalla, toivotaan, että ihmisyys nousee siellä maihin jonakin päivänä. Toivottavasti hyvin pian.

Raija Westergård

Jaa tämä sivu