Pitkän päivän aamu

21. kesä, 2022

Pitkän päivän aamu

Tänään on kesäpäivänseisaus. Päivä ja päivänvalo ei siis tänä kesänä tämän pidemmäksi tule, eikä yötä ole nyt nimeksikään. Nukkua ei kannattaisi, mutta väkisinkin muutama tunti täytyy jossain unenkaltaisessa olotilassa viipyä, mutta onneksi ei kovin montaa tuntia kuitenkaan. 

Kesäpäivänseisausta on juhlittu tuhansia vuosia ja erilaisissa kulttuureissa tietenkin hieman eri tavoin. Meillä on juhannus, joka on siirretty jo ajat sitten vietettäväksi viikonloppuna ja keskiajalla sekä sen jälkeen juhannus on ollut nimenomaisesti Johannes Kastajan päivä. Itse kuitenkin haluan viettää keskikesän juhlaa juuri tänään, kesäpäivänseisauksen taianomaisena päivänä ja kokea sen ikivanha  henki ja maaginen virtaus.

Englannissa, noin 50 km. Oxfordista lounaaseen sijaitsee Stonehenge, yksi vaikuttavimmista maailmanperintökohteista eli kivipaasimuodostelma, jonka uskotaan olevan jonkinlainen menneitten maailmojen kalenteri.  Monumentin koillispuolen sisäänkäynti on suunnattu kesäpäivänseisauksen auringonnousuun. Stonehenge on houkutellut tuhansia katsojia vuodesta toiseen ihastelemaan juurikin kesäpäivänseisauksen auringonnousua. Osa auringonnousun todistajista on juhlan pakanallista alkuperää kunnioittaen pukeutunut esimerkiksi kelttiläisiksi papeiksi, druideiksi. Mukaan mahtuu myös hippejä, auringonpalvojia ja "taviksia".

Itse vietin tänään jo varhain aamuhetkeä omassa kappelissani ja katselin kun aurinko valaisi maisemaa ja ympäröivää vihreyttä. Niin, olenko muuten kertonut aiemmin, että minulla on oma kappeli tällä tontilla? Puhekielessä vieraille ja lapsenlapsille se on vain tavallista tilavampi lisäolohuoneeksi kalustettu "leikkimökki", mutta minulle paikka on nimenomaan kappeli, oma yksityinen tila,  hiljentymishuone, jonne menen ilman puhelinta mietiskelemään ja fundeeraamaan kaiken katoavaisuutta. En sano, että jokainen ihminen tarvitsisi oman kappelin, mutta minä ainakin tarvitsen, enkä osaa selittää miksi. Sille ei kai olekaan selitystä olemassa. Eikä se kai sellaista tarvitsekaan.

Toivotan kaikille lukijoilleni hyvää kesäpäivänseisauksen päivää, hyvää juhannusviikkoa ja rauhallista ja kaunista juhannusta! 

Raija Westergård

Jaa tämä sivu