Kuolleet lehdet ja kieltäytymisen taito

21. loka, 2022

Kuolleet lehdet ja kieltäytymisen taito

Ruska oli tänä syksynä erityisen kaunis, mutta nyt tuo kesän viimeinen hehku alkaa olla muisto vain. En ole niitä ihmisiä, jotka nauttivat haravoinnista, mutta onneksi ei ole tarvinnut moneen vuoteen, koska lehtipuhaltimet ovat keksitty ja niitä vuokrataan ellei halua ihan omaksi ostaa. 

Jos on lehtipuiden lehdet kuolleet, niin samaa voi sanoa sanomalehdistä, jos kuka niitä enää viitsii ollenkaan tilata. Hinta ja sisältö eivät todellakaan ole enää aikoihin ollut kohdillaan ja arvatenkin syystä, että nuori polvi ei tilaa enää minkäänlaisia lehtiä. Hintoja nostetaan laadun kustannuksella. Miksi kukaan tilaisikaan lehtiä, koska tapahtumien tasalle kyllä pääsee monella muulla tavalla. Muistan, miten joskus vuosikymmeniä sitten ennustettiin sanomalehtien kuolemaa ja voi kyllä sanoa, että kohta se taitaa olla käsillä oikeasti.

Tänä päivänä hienoa on se, että voi itse etsiä kiinnostavaa lukemista mistä ikinä haluaa. Enää ei joudu välttämättä "nielaisemaan" juttuja, joita joku haluaa minun lukevan. Ennen oli nimittäin näin, koska monet sanomalehdet olivat poliittisesti suuntautuneita. Tänään valeuutiset hoitavat sitä virkaa ja on todella oltava tarkkana, mihin uskoa. On olemassa erityisiä "trollitehtaita" ihan varta vasten valeuutisten laatimista ja levittämistä varten. Eikö maailma olekin mennyt merkilliseksi?

Kun nyt tuli puheeksi, kannattaa olla tarkkana myös kaiken maailman puhelinkaupittelijoiden kanssa. Tänä syksynä minulle on kaupattu mm. keittiöremonttia, kattoremonttia, oviremonttia, ilmalämpöpumppua, vitamiineja, ihonhoitotuotteita, joitain lehtiä, vakuutuksia, identiteettisuojausta, maalämpöjärjestelmää, aurinkovoimalaa...   Varmasti joku näistä soittajista on ihan oikealla asialla, mutta hämäräperäisiäkin tunnustelijoita on ollut joukossa. Keskustelen kyllä heidän kanssaan hetken, jos muuten haluan, mutta en kauaa, kaupoista puhumattakaan.  

Ei on helppo sana, mutta samalla vaikea. Siis miksi kieltäytyminen on ihmiselle vaikeaa? Jos niin tekee, haluaa aina jotain selittää, että miksi kieltäytyy. Eihän elämää voi selittää. Eikä tarvitse. Opelkaamme jokainen kieltäytymisen taito.

Raija Westergård

Jaa tämä sivu