Kirjoittamisesta, kirjoista ja vähän muustakin

 

13.11.2021: Tänään sain kirjapaketin postista. Hieno hetki, vaikka ei mikään "julkistaminen", mutta joka tapauksessa kirja on aina kuitenkin kirja. Kuten sanottu, en myy enkä markkinoi tätä teosta missään, painosmäärä vain 10 kpl, jonka jaan perheelle, joillekin ystäville ja kirjastoon. Kuva ohessa.

 

6.11.2021: Kirjoitettu elämäni - teos painossa

Kokosin www.auringonasema.fi - sivustolla kirjoittamani blogin (siis tähänastiset tekstit, noin 400 sivua) kirjaksi. Painosmäärä on vain 10 kappaletta, koska kirja on tarkoitettu vain lähipiirille muistoksi sekä luettavaksi heille, jotka eivät käytä nettiä tai eivät jostain muusta syystä pääse blogiani lukemaan. Lahjoitan muutaman kirjan lainattavaksi myös lähikirjastoihin.

Myyntiin teos ei tule , koska en julkaise kirjaa kaupallisessa mielessä enkä myöskään  markkinoi, koska blogi on edelleen jokaisen vapaasti luettavissa eli jokainen voi halutessaan lukea tekstejäni sähköisessä muodossa. 

Nyt vaan odottelen jännittyneenä kirjapakettia postista.

 

7.7.2020: Tulossa.... 

Pitkähkön tauon jälkeen olen jälleen aloittelemassa kirjan kirjoittamista. Kyseessä on keskustelukirja v.2019 edesmenneen äitini  ja minun kesken. Äitini eli 93-vuotiaaksi ja oli loppuun asti oma itsensä, omasi loistavan muistin ja huumorintajun. Hän sai asua kotonaan (Kiikoisissa) lähes loppuun asti ja oma kotikylä asukkaineen oli hänelle tärkeä. Mutta muistoissaan hän usein kuitenkin eli "Tyrväällä" ja Kotajärvenmaassa, josta oli kotoisin.

Äiti oli ison sisarussarjan toiseksi nuorin ja eli vanhemmaksi kuin kukaan heistä. Aina kun tapasimme hänen viimeisinä elinvuosinaan (viikottain 1-2 kertaa), kävimme pitkiä keskusteluja: lapsuus, nuoruus, ystävät, tuttavat, tapahtumat "ennen sotia" olivat tärkeitä teemoja samoin kuin raskas työ pienellä maatilalla, jossa lähes kaikki piti tehdä käsivoimin. Lehmät olivat hänelle tärkeitä, ja kutut, joista taisi olla todellisuudessa enemmän vaivaa kuin hyötyä...

Juuri näitä keskusteluja, lapsuus- ja nuoruusmuistoja ja muita muistojaan haluan kirjoittaa ylös vielä kun ovat itselläni tuoreessa muistissa. Kirjaan liitän mukaan  valokuvia, kirjeitä ja muuta dokumenttia äitini pitkän elämän varrelta. Tulossa on siis elämäkerta, joka liittyy vahvasti tyrvääläisyyteen, ihmisiin ja seudun monikerroksiseen lähihistoriaan.  

Katsotaan siis mitä saan aikaiseksi. Kustantaja on jo tietoinen asiasta, joten teos "Tyrvääläisiä tarinoita" (työnimi) on aloittamista vailla valmis.

 

Alla aikaisempaa tuotantoani:

 

 

Raija Westergård: Maria. Erään naissotilaan tarina vuoden 1918 sisällissodassa. 260 sivua.

Julkistuspäivä 8.12.2017. Kustannusliike Warelia. E-kirjana saatavilla vain suoraan kustantajalta.

"Raija Westergård (os. Sillanpää) on syntynyt Kiikoisissa ja asunut Hämeenkyrössä vuodesta 1988. Maria on Westergårdin neljäs teos. Marian ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2007. Kirjasta otettiin kaikkiaan kolme painosta, eikä viimeisintä painosta enää ole jäljellä. Nyt ilmestyvä sähkökirja on kauttaaltaan tarkistettu ja uudistettu laitos, jossa on uudet laajat alkusanat.

Westergård on tiettävästi ensimmäinen kirjailija, joka on tarttunut vuoden 1918 sisällissodan naiskaarteihin romaanin keinoin. Jo ennen "Mariaa" hän käsitteli aihetta omakustanteena julkaisemassaan dokumenttiromaanissa "Punaiset naiset ja muita tarinoita vallankumouksen Suomesta" (2003). Maria on tämän taiteellisen tutkimustyön kypsä hedelmä." (Kustannusliike Warelia)

Alkusanojen alku: "Kirjoitan tätä (e-kirjan alkusanoja) syksyllä 2017 ja varsin syvissä mietteissä. Toisaalta en haluaisi enää palata tämän tarinan äärelle, mutta toisaalta taas sadan vuoden mittainen ”matka” ehkäpä tarvitsee vielä tämän nykyhetken paluun, pysäkin ja tunnelman. - - Tässä kymmenen vuoden aikana olen saanut paljon palautetta teokseeni liittyen. On tullut runsaasti erilaisia viestejä, sähköposteja, tekstiviestejä ja kysymyksiä, ja selkeästi teoksen tapahtumat ovat joitakin lukijoita jopa järkyttäneet: onko todella ollut niin, että nuoria tyttöjä teloitettiin sorakuoppaan? Oliko todella suomalaisia naisia sodassa tarkka-ampujina? Tai osallistuivatko he sotaan muutenkin kuin sairaanhoitajina, ase kädessä?" (Raija Westergård)

ISBN 978-952-92223-7-7. Maria. (2. uudistettu laitos, e-kirja). Tyrvää: Warelia, 2017. ISBN 978-952-5940-35-0.

 HUOM. Tämä teos pääsi joiltakin osiltaan myös näyttämölle. Klikkaa yläpalkin kohta "Mar1a918" ja lue/katso ja kuuntele lisää.

 

 
Maria, erään naissotilaan tarina vuoden 1918 sisällissodassa. Kustannus Finkerpori. Hämeenkyrö 2007. ISBN: 978-952.92-2237-7 (Alkuperäinen teos. Loppuunmyyty. Saatavana vain kirjastoista)

 

 

Jälkeen kahdeksantoista. Loimaa: Kustannus HD, 2005. ISBN 952-55561-0-7. 

"Raija Westergårdin kertojankyvyt pääsevät loistavasti esille esseissä ja lyhytmuotoisissa novelleissa, joissa hän tarkastelee ympäröivää maailmaa ja Suomen lähihistoriaa analyyttisen terävästi, unohtamatta omintakeista huumoria ja osuvaa tilannekomiikkaa. Westergårdin teos Jälkeen kahdeksantoista tuo lukijan koskettavalla tavalla tähän päivään, 2000-luvulle saakka. Kirja starttaa liikkeelle 1918 jälkeisistä järkyttävistä tapahtumista ja kohtaloista, jotka saavat ihon kananlihalle. Vaikuttava, tärkeä ja mystinen kirja, jossa naisilla on pääosa.(Kustannus HD, 2005)

 

Pyynikin pihalinnut : esseitä ja novelleja. Hämeenkyrö, 2004. ISBN 952-91779-9-2. 

"Kirjan aiheet liikkuvat naisen maailmassa, arjen ja pyhän todellisuudessa, mutta myös salatussa aistimaailmassa, jossa uskonnon ja erotiikan ikivanha selittämättömyys puhuu aivan omaa kieltään - hän uskaltaa tarttua kaihtelematta myös kipeään aiheeseen, koulukiusaamiseen sekä käy minäkertojan roolissa talvisotaa pasifistisen ja tolstoilaisen isän liian suurissa sotilassaappaissa". (Loppuunmyyty. Saatavana vain kirjastoista)

 

Punaiset naiset ja muita tarinoita vallankumouksen Suomesta. Hämeenkyrö ,2003. ISBN 952-91635-2-5.

 "Punaiset naiset sisältää tositapahtumiin perustuvia tarinoita unohdetuista ja kadonneista ihmisistä, Amerikan siirtolaisuudesta, rajat ylittävästä ystävyydestä, kiivaista miehistä ja punaisiin pukeutuvista naisista, vihan ja koston keväästä sekä punavankileirien kuolemanhiljaisista aamuista kesällä 1918." (loppuunmyyty. Saatavana vain kirjastoista)

 

 

Alla kuvat/diaesitys ylläesitellyistä teoksistani: